Smuldegspaj med rabarber eller äpple

Artikel

6–8 bitar

  • 1½ dl havreflingor
  • 1½ dl vete- eller speltmjöl
  • 3 msk socker
  • 125 g kallt smör

Mät upp mjöl, flingor och socker i en skål eller matberedare, tillsätt smöret i bitar och finfördela det till smulor. Häll fyllningen i en smord pajform och fördela smuldegen ovanpå.

Fyllning, alt. 1

  • ½–1 liter bär eller 500 g rabarber i bitar
  • ½–1 dl strösocker (mera för rabarber)
  • 1 msk potatismjöl

Blanda bären med socker och potatismjöl och häll i en smord form, fördela den smuliga degen ovanpå och grädda i 225 graders ugn i cirka 25 minuter.

Fyllning, alt. 2

  • 5 äpplen
  • 2 msk brunt socker
  • ½ msk kanel
  • Nötter (kan uteslutas)

Tvätta och skär äpplena i klyftor. Lägg klyftorna i en skål och blanda med socker, kanel och eventuellt nötter. Häll fyllningen i en smord pajform och häll den smuliga degen över äpplena. Grädda i 225 graders ugn i cirka 30 minuter.