Jordgubbssylt

Artikel

Ger cirka 1 liter sylt

  • 2 kg jordgubbar
  • 1 kg socker / 1,2 liter
  • ½ tsk natriumbensoat
  • ½ tsk kaliumsorbat
  1. Undvik i det längsta att skölja bären, om så behövs, doppa dem snabb i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av på hushållspapper.
  2. Rensa bären väl, ta bort skaft och dåliga bär.
  3. Varva bär och socker i en stor kastrull, så att de börjar safta sig, gärna över natten.
  4. Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt det sakta koka i 10–20 minuter. Skaka grytan, försöka att undvika att röra om eftersom bären då krossas. Ta grytan från värmen och låt den vila några minuter.
  5. Samla ihop skummet och ta bort det med en hålslev. Rör sedan ut konserveringsmedlet i lite av sylten och rör ner det tillbaka.
  6. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Sylten skall fyllas ända upp till kanten. Tillslut med varma skruvlock. Alternativt, bred en handduk över eller papper och låt det svalna och lägg sedan paraffin på och låt stelna. Täck med papper eller plast som binds om burken.
  7. Lägg etikett på och förvara sylten svalt.