Tårta med smak av jul

Artikel
Gör en tårta på pepparkaksrester, surskorpa, päron och blåmögelost
 

Till botten

  • 150 g pepparkakor
  • 50 g surskorpor
  • 70 g smör

Till fyllning

  • 3 dl grädde
  • 4 gelatinblad
  • Saften av 1 lime
  • 200 g färskost
  • 250 smaksatt kvarg (päron-kinuski)
  • 3 msk socker

Till dekoration

  • Päron och smulad blåmögelost

Krossa pepparkakssmulor och surskorpor i matberedaren. Smält smöret och tillsätt i kaksmulorna. Fördela smulorna i en bottnet på en rund kakform med löstagbara kanter.

Vispa grädden till skum. Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter i kallt vatten. Smält försiktigt upp i het limesaft. Låt svalna något. Blanda under tiden ner en burk päron-kinuski kvarg, socker samt färskost i den vispade grädden. Smaka av. Häll i tunn stråle ner den avsvalnade gelatinblandningen i smeten under ständig omrörning. Häll ner i kakformen.

Låt stelna i kylskåp, väl övertäckt, till följande dag eller åtminstone 5 timmar. Dekorera förslagsvis med pepparkakor, päron, smulad blåmögelost eller kola om man vill ha en sötare variant.