Thaisoppa med lax

Artikel
Fyra portioner
 
  • 500 g laxfilé
  • 3–4 msk sweet chili
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 1 ask shiitakesvamp eller champinjoner
  • 1 liten purjolök
  • 2 morötter
  • Olja
  • 1⁄2 dl hackad koriander
  • 5 cm av en bit färsk ingefära
  • 1 stjälk citrongräs (kan uteslutas eller ersättas med mera lime eller citron)
  • 5 dl buljong (fiskbuljong, eller vatten och ekologiskt buljongpulver)
  • 5 limeblad (eller 2 tsk torkade blad)
  • 1,5 msk grön currypasta
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk fisksås (kan utelämnas om du använder fiskbuljong)
  • 1 lime, saften av den
  • Salt och peppar
Blanda sweet chilisås och pressad vitlök i en liten skål. Skär fisken i kuber. Vänd dem i skålen så att de täcks av chilisås och vitlök. Stek dem i ugnen i 200 grader i cirka 5–8 minuter. Putsa svampen och skiva den tunt. Snitta upp purjolöken och skölj den mellan bladen, skär den i bitar. Skala, tvätta och skiva moroten tunt. Skala och riv ingefäran på rivjärn. Lägg lite olja i en kastrull, tillsätt purjolöken, ingefäran, moroten och svampen och låt fräsa en liten stund. Häll på vattnet och buljongen. Hacka eller bulta sönder citrongräset med till exempel en köttklubba eller knivskaftet. Till- sätt citrongräs, currypastan och limebladen i soppan. Låt koka sakta i minst 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk, fisksåsen, limesaften, koriandern, salt och peppar. Låt koka upp och smaka av. Lägg fiskbitarna i serveringskålarna och häll på av soppan. Dekorera gärna med färsk