Fiskburgare på gädda

Artikel
SMET TILL BIFFAR ELLER BULLAR
 
  • 400 g fiskfilé (gädda, gädda och regnbåge eller gädda och lite rökt fisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 dl vatten för en lös smet, 1 dl vatten för en fastare smet
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 ägg

Skär filén i mindre bitar, lägg alla ingredienser i en matberedare med knivar. Kör på full effekt i 5 minuter. Fastare smet kan formas till biffar eller bullar med våta händer eller med hjälp av två slevar. Lös smet kan klickas direkt i stekpannan med hjälp av en slev. Värm en stekpanna med smör och olja. När smöret är brunt, sänk värmen och stek biffarna eller bullarna i omgångar, 3–4 minuter per sida.

Gäddburgare

Fyll bröd med gäddbiffar, sallad, tunt skivad lök, tomat och remouladsås.

ÅLÄNDSKT HEMVETEBRÖD SOM HAMBURGERBRÖD

  • 0,5 l vatten
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1–2 msk olja
  • Cirka 1 l hemvetemjöl (1 del vetemjöl, 2 delar grahamsmjöl)

Mät upp ljummet vatten i en skål. Smula ner jästen och tillsätt saltet och oljan. Rör ner mjölet, lite åt gången. Knåda degen väl. Låt jäsa i 15–30 minuter. Arbeta degen på ett väl mjölat bakbord.

Så här gör du hemvetekakor

  1. Dela degen i 3–4 lika stora bitar, så kallade ämnen.
  2. Kavla ut ämnena till runda, cirka 1,5 cm tjocka kakor.
  3. Låt hemvetekakorna jäsa i 30–40 minuter.
  4. Nagga dem före gräddning med ändan av en bordskniv.
  5. Grädda i 250 grader i 10–15 minuter.

Så här gör du hamburgerbröd

  1. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  2. Kavla ut degen till en stor platta på mjölat underlag.
  3. ”Stansa ut” hamburgerbröd med hjälp av en lagom stor skål. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Grädda i 250 grader i cirka 5–7 minuter.

REMOULADSÅS

  • 1⁄2 blomkål
  • 1⁄2 fänkål
  • 1 morot
  • 1 liten kryddgurka
  • Majonnäs
  • Salt, peppar efter smak

Riv det yttersta av blomkålen på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål. Skär stammen i små träningar. Lägg de i en kastrull. Skär fänkål och morot i små tärningar och lägg också dem i en kastrull. Tillsätt lite vatten. Låt småkoka under lock i några minuter. Låt svalna. Hacka gurkan i små tärningar. Blanda alla ingredienser med majonnäs och smaka av med salt och peppar.