Mustig gryta på bondböna

Artikel

 

Har du mjuka morötter och potatisar i grönsakslådan? Den här grytan är en perfekt rätt när du vill rädda rotsakerna från att bli svinn. En sista klick youghurt passar bra till.

2 lökar
3 vitlöksklyftor
Rybsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Några stänk tabasco
8 dl blötlagda och förvällda bondbönor(4 dl torkade)
4 potatisar av fast sort i rejäla tärningar
2 morötter i tärningar
500 g burk tomatkross
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
½ paprika
1 msk vinäger eller en skvätt rödvin
Cirka 1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
(salt)

Till servering: fet yoghurt med hackad persilja och rödlök

Värm upp kryddorna i oljan i kastrull. Hacka lök och vitlök, fräs i kryddorna. Tillsätt tärnad morot och potatis, vänd med slev så de inte bränns vid. Koka upp vatten och slå över så att det nätt och jämnt täcker. Tillsätt de förvällda bönorna, tomatkross, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad. Låt puttra på svag värme 30 minuter. Tillsätt paprikatärningar och smaka av med tabasco, vinäger eller vin. Låt puttra ännu 5 minuter. Behövs det salt? Servera med en klick persiljeyoghurt.