Köttfärssmet (10–12 portioner) – grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff ...

Artikel

Av en och samma köttfärssmet kan du med fördel göra många olika maträtter. Speciellt köttfärslimpan är en bra resträtt då du kan fylla den med exempelvis grönsaker och ost. 

1 kg malet kött
2 dl havrekli eller flingor eller 3 kokta kalla potatisar
4 dl vatten
2 lökar
2 ägg
2 tsk salt
1 msk oregano
1 tsk svartpeppar
1 msk paprikapulver

Smaksätt gärna köttfärsen med till exempel kanel, olika örter, vitlök, kapris, senap, svamp, paprika, aubergine ...

Mät upp de torra ingredienserna i en skål, slå på vattnet. Låt svälla i cirka 10 minuter. Alternativt riv den kokta potatisen. Hacka löken och fräs i panna (kan uteslutas, men ger en mildare smak). Blanda samman kött, lök, ägg och utdrygningsmedel. Forma färsen till en limpa eller två mindre och stek i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter.

Du kan också forma smeten till bullar och steka i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter. Köttfärsbiffar likaså.