Lasagne medd köttfärs & linser

Artikel

300 gram lasagneplattor
250 gram köttfärs
1 dl röda linser
1 lök
3 vitlöksklyftor
400 g tomatkross
3 msk tomatpuré
200 g morot
100 g selleri
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk oregano
1 tsk kanel
Bechamelsås:
3 msk smör
5 msk mjöl
7 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm muskot
200 gram riven stark ost

Ansa lök och rotsaker. Finhacka löken, riv rotsakerna. Bryn köttet i lite fett, tillsätt löken och rotsakerna. Låt fräsa samman, tillsätt tomatkross en skvätt vatten samt tomatpurén. Skölj linserna och tillsätt i grytan. Låt puttra 5 minuter, kontrollera vätskemängden. Linserna drar åt sig vätska så tillsätt vatten vid behov. Smaksätt och låt puttra vidare. Bered vitsåsen under tiden. Smält smör i tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Tillsätt mjöl och rör om med träslev så att mjölet sugs upp av fettet. Späd i mjölken under ständig omrörning. Koka 10 minuter. Tillsätt det mesta av osten och avsluta kokningen. Varva köttsås, lasagneplattor och ostsås i smord ugnsfast form. Översta lagres skall vara ostsås, och strö över en näve riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 40 minuter.