Bullar av bondböna

Artikel

Dessa bullar av bondböna passar även som fyllning i pitabröd eller formade som biffar i hamburgaren.

300 g färdigt blötlagda och kokta bondbönor (se instruktioner på förpackningen)
1 finhackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk sesamfrön
1 msk citronsaft
2 msk ärtmjöl
½ dl vatten
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin

Kör bondbönor i matberedare till en jämn massa. Blanda i alla övriga ingredienser. Forma bollar med händerna och grädda i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter.

Yoghurtdressing

2 dl matlagningsyoghurt
½ dl koriander
1 msk honung
2 tsk citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Servera till bullarna av bondböna.

Marinerad morot

2 stora eller 3 små morötter
3 msk olivolja
2 msk äppelvinäger
2 msk apelsinsaft
1 nypa salt

Skala och ansa morötterna. ”Hyvla” morötterna på längden med en potatisskalare. Blanda dressingen och häll på morötterna. Låt stå en stund.