Potatispiroger

Artikel

Cirka 12 st

Deg: 
350 g kokt potatis
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Ägg till pensling


Pressa potatisen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Knåda in potatisen och smöret i mjölet. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut på mjölat bakbord till en cirka 3 mm tunn platta. Skär degen i 12 fyrkanter, cirka 10x10 cm. Du kan även göra halvmåneformade piroger genom att ta ut en cirkel och vika ena sidan över den andra. 


Fyllning:
100 g broccoli
50 g fetaost
50 g färskost (med smak av till exempel gräslök eller vitlök)
Peppar

Skär brooccolin smått. Mosa fetaosten. Blanda ihop till en smet. Smaksätt med peppar. Sätt 1 msk fyllning i mitten på varje fyrkant. Lyft först ett hörn över fyllningen. Pensla med lite uppvispat ägg och lyft det motsatta hörnet över fyllningen. Lyft de restrerande hörnen mot varandra och knip ihop. Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter.