Lasagne med bondböna

Artikel

Cirka 10 st lasagneplattor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter (300 g)
1 bit selleri (100 g)
2 msk rybsolja
500 g tomatkross
1 msk tomatpuré
2 dl bondböna krossblandning
4 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk oregano (torkad)
Ostsås:
8 dl mjölk
¾ dl rybsolja
¾ dl vetemjöl
100 g riven ost (emmenthaler eller annan god ost)

Skala och finhacka löken. Skala morötterna och rotselleri och riv dem. Hetta upp oljan i en traktörspanna och fräs löken utan att den får färg. Tillsätt rotsakerna i traktörspannan och fräs en stund. Häll i tomatkross och krydda. Låt puttra under lock.

Mjuka upp krossblandningen i vatten en stund. Tillsätt i grönsakssåsen och låt puttra vidare i cirka 10 minuter. Smaka av.

Tillred under tiden ostsåsen. Vispa samman mjöl och mjölk samt olja i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning. Småkoka 5 minuter, tillsätt osten. Smaka av. Salta vid behov.

Varva grönsakssås, lasagneplattor och ostsås i en smord ugnsform. Det översta skiktet är ostsås.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 35 minuter. Servera med säsongens grönsaker.