Mjölksyrade bönor

Artikel

Du behöver:

Tvättade och steriliserade glasburkar. Sterilisera i ugn i 125 grader i 30 minuter. Gummiringarna kokas i 10 minuter. Håll en god hygien genom hela pocessen.
1 l vatten
40 g jodfritt salt (jod dödar mjölksyrebakterierna)
1 kg brytbönor
250 g hackad lök

Då bönorna kokas dör mjölksyrebakterierna på ytan. Därför behövs hjälp av löken, som innehåller rikligt med socker, att starta upp mjölksyrningsprocessen. Socker- halten minskar snabbt i bönor och därför ska man syra bönar direkt efter att man plockat dem, så att bakterierna har något att äta.

  1. Tvätta och ansa bönorna.
  2. Gör en saltlake med 40 g jodfritt salt/liter vatten, koka upp och kyl ned.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i bönorna. Koka dem i fyra minuter från det att vattnet börjar koka igen. Kyl sedan bönorna väl i vattenbad.
  4. Hacka löken och fördela den i burkarna.
  5. Lägg bönorna tätt ovanpå löken, packa bönorna tätt.
  6. Häll den avsvalnade saltlaken över bönorna
  7. Se till att bönorna hålls under vätskans yta, använd exempelvis en vätskefylld plastpåse som tyngd. Stäng locket.
  8. Låt bönorna stå i rumstemperatur i cirka 2 veckor, kontrollera med jämna mellanrum att bönorna är täckta med saltlake.
  9. Efter två veckor flyttas burkarna till kylskåp och bönorna är färdiga att avnjutas.