Kornotto med ärter

Artikel

1 gul lök
 2 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 dl korngryn (eller gryn av annat sädesslag, exempelvis havre, spelt)
6 dl vatten
1 dl ärtkross
200 g ärter (frysta eller färska)
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
50 g riven parmesan
30 g smör
100 g getost eller annan ost du tycker om
Svartpeppar 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull eller gryta.
  2. Tillsätt grynen och fräs en stund till. Tillsätt buljongtär- ningen och 2 dl vatten.
  3. Tillsätt lite vatten i gången i kornotton tills grynen sugit upp det mesta och är mjuka, men låt inte dem bli torra. Använder du hela korngryn tar det cirka 35 minuter, med krossade korngryn en kortare stund. Använder du andra sädesslag så kontrollera koktiden. 
  4. Blötlägg ärtkrosset medan kornen kokar: lägg ärtkrosset i en skål och slå på kokande vatten. Låt stå i 30 minuter och skölj därefter med kallt vatten.
  5. Då kornen blivit mjuka, men ännu har tuggmotstånd, vänd ner ärtkross, ärter, smör och parmesan. Låt alla ingredienser bli varma. Smaka av med salt och peppar. Strö på getost.