Mellandagspizza

Artikel

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
7–8 dl mjöl

Börja med att blanda ihop en pizzadeg. Du minns väl att pizzadegen gärna ska jäsa i timmar?

  1. Smula ner jästen i en skål.
  2. Tillsätt fingerljummet vatten, salt och olja.
  3.  Tillsätt mjölet lite åt gången och knåda ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek i minst en timme.
  5. Dela degen i 4 bitar och kavla ut till portionspizzor.
  6. Placera på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

Fyllning:

250 g mascarpone eller en annan liknande färskost
250 smetana, tjock yoghurt eller crème fraîche 
400 g kallrökt lax eller annan fisk
2 rödlökar, tunnskivade
200 g riven ost

  1. Bred ut mascarponeosten över den tunt utkavlade pizzabottnen.
  2. Tillsätt lökringar.
  3. Grädda i het ugn cirka 8 minuter, tills ytan har fått färg.
  4. Ta ut pizzan och klicka över av smetana (eller annan syrad gräddprodukt). 
  5. Tillsätt fisk och dill, servera genast.