Julig kryddkaka med lingon

Artikel

100 g smör
2 dl muscovadosocker
2 ägg
1 dl gräddfil eller surmjölk
1 dl rårörda lingon
3 dl vetemjöl eller speltsikt
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk bikarbonat (soda)

Smörj och bröa en form. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillägg ägg, ett i taget, och rör om ordentligt. Rör i gräddfil och lingon och sedan mjölet blandat med kryddorna (häll i en skvätt mjölk om smeten känns för tjock). Häll smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i 55 minuter.

Dekoration
Rör florsocker och vatten till en krämig blandning. Häll över den avkylda kakan så att det rinner över på sidorna. Rulla frysta lingon i florsocker och lägg ovanpå kakan.