Marthapodden finns på Soundcloud och iTunes. Prenumerera gärna! Vi lyfter fram aktuella teman och inspirerar och delar med oss av kunskap för en hållbar livsstil. Vi som pratar är allt som oftast en av marthaförbundets sakkunniga tillsammans med informatören Karin Lindroos eller redaktionschefen Mikaela Groop. Passa på att lyssna medan du går till jobbet, stryker kläder, radar ved, ligger i hängmattan, krattar höstlöv, skottar snö, åker buss, promenerar, är ute med hunden …

Vad är en podcast?

En podcast är ett radioprogram som du kan lyssna på när det passar dig och på det sätt som passar dig bäst, exempelvis via din dator, din pad, din telefon. Gärna med hörlurar. Du kan lyssna på podden här på martha.fi genom att klicka på play.

 

 


Vad innehåller den ultimata matsäcken? Sofia Grynngräds, projektledare för Tack för maten!, tipsar om snabba, enkla och framför allt näringsrika sallader, grönsaker, smörgåsar och mellanmål, utmärkta att ta med till skidbacken eller skrinnskobanan under sportlovet. Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, intervjuar.

Mellan jul och påsk infaller de så kallade oxveckorna. Men vad betyder oxveckorna egentligen? Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson berättar för informatör Karin Lindroos vad som gäller i matväg under den här tiden. Efter all julmat och choklad som flödat i december så finns det några tips på hur man återställer balansen i köksskåpen och i magen på ett ekonomiskt och kreativt sätt.Andrea Hasselblatt, Marthaförbundets nya ordförande, är särskilt tacksam för vardagskunskapen, samhällsengagemanget och nätverket som hon fått under sina 20 år som Martha. Som ordförande kommer hon att leda, lyssna och uppmana, och bland annat föra fram problematiken kring matsvinnet och frågan om rent vatten. Fysiskt och psykiskt välmående och de allt större samhällsklyftorna är också ämnen som står Hasselblatt nära och som hon kommer att föra fram. Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, intervjuar.


Ingen julmat i komposten det här året! Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos snackar matsvinn, restrecept, hållbarhet och sangria gjord på glögg i årets sista avsnitt av Marthapodden.
 


 

För att skapa julstämning behöver man inte en massa julklappar eller ett överdåd av mat, man kan i stället satsa på att umgås, ge sig tid att tänka och till exempel läsa. Men hur vågar man vägra julklappshysterin och hur undviker man att utgifterna rusar i väg? Marthaförbundets ekonomirådgivare Janine ”Nini” Smeds och redaktionschef Mikaela Groop diskuterar hur man firar en stämningsfull jul utan att den blir alltför kostsam och utan att falla i slit-och-släng-fällan.

Som bäst är julpysslet en meditativ stund där du skapar bruksföremål av återvunna material, fyndade i det egna hemmet. Som värst ett kaos av lim, små pappersbitar och torkade penslar. UngMarthas verksamhetsledare Elise Hindström delar med sig av pysselidéer, metoder och inspirationskällor för att julpysslet skall bli just den där meditativa stunden man fantiserar om. Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, intervjuar.Varje år inkommer 700–800 frågor till Marthaförbundets hushållsrådgivning. När google inte levererar svaren är Marthorna ofta nästa steg och ett säkert kort. Vi svarar på allt från hur man blir av med bananflugorna till hur länge hallonsylten håller i frysen. Hushållsrådgivare Lissu Eriksson och informatör Karin Lindroos går igenom några av frågorna som inkommit under året och frågeställningar som brukar dyka upp kring jul.
 


Låt barnen smaka på all mat och vara med i vardagsmatlagningen! Projektkoordinator för Tack för maten!-projektet Ann-Louise Ahrenberg delar med sig av tips och metoder för att inte begränsa barnens möjligheter till smakupplevelser, både hemma vid middagsbordet, på dagis och restaurang.

 Ett nytt avsnitt av Marthapodden är här! Temat är ekostädning, lämpligt såhär på fredagen då många tar till moppen och trasan. Lyssna och inspireras av miljövänliga metoder för att angripa fläckarna. I podden hör du hushållsrådgivare Lissu Eriksson och redaktionschef Mikaela Groop.
 Elin Sandholm är gästföreläsare inom Marthaförbundets projekt Garderoben, och håller bland annat en föreläsning under klädbytardagen i Ekenäs. I det här poddavsnittet diskuterar hon tillsammans med Marthaförbundets informatör Karin Lindroos.

 

– Det gäller också att fråga efter den inhemska fisken i handeln och restaurangen, vi konsumenter har en stor påverkan på utbudet, säger Harriet Strandvik, matföretagare och receptmakare för recepthäftet, som talar om fördelarna med inhemsk fisk i Marthapodden.

 

Hur ser en lyxlunch för 6-månadersbabyn egentligen ut? Ett poddavsnitt riktat särskilt till föräldrar med babyer under 1 år. Du hör hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos.I veckans avsnitt av Marthapodden diskuterar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos konservering av både bär och svamp. Lyssna exempelvis när du rensar svamp- eller lingonskörden.
 
Pilotavsnittet av Marthapodden är här - lyssna direkt genom att klicka play ovan!