10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Under åren 2015-2016 arbetade Marthaförbundet med projektet Svinnkampen med målsättningen att minska matsvinnet i Finland. Projektet hade som mål att åstadkomma en attitydförändring kring hur vi tar tillvara råvaror som lätt slängs bort. I ett par år inspirerade rådgivarna till mera kreativitet och kunskap i köket.

Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson minns Svinnkampen som en mycket lyckad rörelse vars effekter syns ännu idag. 

– Matsvinnet finns tydligt med i Marthas matfostran ännu idag. Svinnkampen leder vidare som begrepp i all vår verksamhet. Vi tar tillvara allt vi kan och slänger så lite som möjligt. 

Utvecklingen går åt fel håll


Trots att projektet fick mycket publicitet har utvecklingen i de finländska hemmen stannat av.

– Vi slänger fortfarande enorma mängder mat. Enligt de senaste siffrorna slänger varje person i genomsnitt 28 kg mat varje år, vilket motsvarar totalt 155 kg matavfall per hushåll. 

– När Svinnkampen var aktiv slängde finländarna 24 kg per person. Det har blivit betydligt fulare siffror på 10 år.

Den största delen av svinnet som hamnar i soporna är grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt - och inte minst kaffe. 

–  Varje finländare slösar i genomsnitt 2,5 liter kokat kaffe om året. Det är en kostsam och onödig förlust. Inte bara för plånboken, utan också för miljön.

– Speciellt just nu när alla priser är skyhöga känns det helt absurt att vi finländare slänger mat för över 590 miljoner euro per år. Här kan vi absolut skärpa oss lite till. 

Utmana dig själv!

Vad är Spillveckan?

Spillveckan uppmärksammas 23.–29.9.2024. Kampanjens syfte är att väcka diskussion om matsvinn och öka uppskattningen för mat. Spillveckan har arrangerats sedan 2013. Vilket matsvinn kan du minska under veckan?

Samma metoder gäller ännu idag


Elisabeth Eriksson poängterar att samma enkla men effektiva metoder för att minska matsvinnet hemma gäller ännu idag.

– Jag brukar alltid tipsa om att planera måltider utifrån det du redan har. Innan du handlar, titta igenom kylskåp och skafferiet. Kan du anpassa veckans meny utifrån vad du redan har hemma? Det kan minska impulsköp och säkerställa att maten inte går till spillo.

– Om du är glömsk, fota innehållet i skylskåpet innan du går och handlar. Då vet du vad som finns hemma!

    Att vara mer medveten om skillnaden mellan bäst före- och sista förbrukningsdatum hjälper också.

    – Många produkter kan användas efter bäst före-datumet om de förvaras rätt. Lita på dina sinnen! Om maten ser bra ut och luktar okej, så är den ofta säker att äta. Sista förbrukningsdatumet ska man däremot inte tumma på.

    Vanliga fällor


    Grönsaker och rotfrukter är den största matsvinnsboven just nu.

    – Släng ner dem i en omelett, mixa till en slät soppa, lägg dem i en pyttipanna! Det finns massor av tips i vår receptbank.

    – När mina barn ännu bodde hemma låg olika typer av tacosåser och pastor i riskzonen för att bli gamla. Här kan du göra en pizzadeg och använda såserna som tomatsås. Du kan också slänga ner dem i såser och grytor.

    Att dosera ansvarsfullt hör också till god matsvinnssed.

    – En stor del av kaffet - som också transporteras och importeras långt ifrån - slängs i onödan. Ta bara så mycket du tänker dricka för stunden och frys ner resten till iskaffe!

    Visste du att Svinnkampen har en helt egen kategori i receptbanken?

    Till svinnrecepten

    Se alla artiklar