8 tips för en hållbar matvardag
Att göra hållbara val behöver inte vara svårt eller betyda stora förändringar. Små steg i gången kan räcka långt. En hållbar diet innehåller en stor andel vegetabilier, inhemsk vild fisk och produkter från naturens skafferi. Utgå från Marthaförbundets 8 tips för en mer hållbar matvardag.
1. Ät Östersjön ren
När vi fiskar upp inhemska vildfiskar tar vi bort näringsämnen ur havet. Välj gärna underutnyttjade fiskar såsom braxen, mört och strömming.
2. Utnyttja naturens skafferi
Naturens mat är gratis mat och kräver dessutom inga extra resurser för att gro. Svamp och bär kommer att växa oavsett om vi väljer att plocka dem eller inte.
3. Öka andelen vegetabilier i kosten
Att öka andelen vegetabilier i kosten är både nyttigt och hållbart för miljön. Utöka dina standardrätter med rotfrukter, grönsaker, linser och bönor. Välj också fullkornsprodukter – det mår magen bra av!
4. Handla enligt säsong
Ännu kan du njuta av de produkter som våra finska jordbrukare har skördat under hösten. Utnyttja pumpa, broccoli, blomkål, zucchini och äpple så länge du kan och ställ dig därefter in på att utnyttja vinterns matkorg – kål, rödbeta, kålrot, morot och potatis.
5. Välj inhemskt
Genom att välja inhemskt stöder du den inhemska matproduktionen och du får i allmänhet en färskare vara. Dessutom vet du oftast bättre under vilka premisser den inhemska maten har odlats, jämfört med utländska. Byt ut utländska stapelvaror mot inhemska, t.ex. ris mot matkorn, -havre eller spelt.
6. Laga själv
Om du lagar din mat själv vet du vad den innehåller och du kan lättare hålla koll på vilket ursprung ingredienserna har. Genom att laga din egen mat minskar du även transportsträckor och mellanhänder samt onödigt förpackningsmaterial. Dessutom är det i allmänhet billigare att laga sin egen mat.
7. Välj ekologiskt så långt som möjligt
Ekologisk mat kan ofta innebära högre priser, men genom att välja ekologiskt gynnar vi den biologiska mångfalden och god djurhållning. Ibland kan det vara värt att prioritera en hållbar livsmedelsproduktion.
8. Minska matsvinnet
Matsvinn – så vanligt, men så onödigt. Man brukar säga att genomsnittsfinländaren kastar vart femte matkasse i soporna. Och här snackar vi helt ätbar mat. Inventera dina matförråd innan du går och handlar, tänk på att maten kan vara helt okej trots att bäst före datum har passerat och var kreativ och planera ihop någon helt ny rätt av de produkter du redan har hemma.