Andra viktiga avtal
I samband med en flytt behöver man också ha koll på många andra avtal och abonnemang så som el, telefon, internetabonnemang, med mera. Börja med att lista de avtal du behöver och konkurrensutsätta dem. Dubbelkolla även i ditt hyresavtal vilka tjänster som kanske redan är inkluderade i hyran och vilka avtal du behöver teckna själv. Kom även ihåg att använda dig av möjliga studierabatter.
Konkurrensutsätta: Konkurrensutsätta betyder att flera olika företag tävlar för att erbjuda dig något som passar just dig, oavsett om det är en vara eller en tjänst. Det handlar inte bara om att välja det förmånligaste alternativet, utan också om att tänka på vad som är bäst för dig i termer av både kvalitet och lämplighet.
Försäkringar:
Som hyresgäst är det nödvändigt att teckna en hemförsäkring. Dessutom kan det vara fördelaktigt att överväga andra försäkringar beroende på dina preferenser och din livssituation. Ta dig tid att utforska vilka försäkringar som kan vara viktiga för dig som hyresgäst och jämför gärna olika försäkringsbolag för att hitta det som passar bäst. Det är viktigt att noga läsa och förstå försäkringsavtalen och villkoren för att vara medveten om vad din försäkring täcker. Många försäkringsbolag erbjuder även rabatter för studenter eller unga vuxna, så se till att fråga efter dessa erbjudanden.
Elavtal:
Ta reda på från och med vilken dag du behöver ha din el-anslutning i
kraft i din nya bostad. Det tar vanligtvis ca 1–3 dagar att koppla på
elen i en lägenhet. Att vara medveten om din elförbrukning är inte bara
bra för miljön utan kan också bidra till att spara pengar på lång sikt.
Här är några enkla och effektiva tips för att minska elkonsumtionen och göra ditt hem mer energieffektivt:
- Apparater: Stäng av elektroniska apparater och lampor när de inte är i bruk.
- Smart matlagning: Optimera din användning av ugnen genom att använda både för- och eftervärme, och överväg att tillaga flera rätter samtidigt för maximal effektivitet.
- Följ med eltillgången: Utnyttja tidpunkter med högre eltillgång för att använda apparater som tvättmaskin och diskmaskin. Lär dig om elprisernas variationer på marknaden om du har börsel.
Vatten:
När du undertecknar ditt hyresavtal kommer det att framgå om vattenavgiften ingår i hyran eller inte. Det är en god idé att överväga sätt att minska din vattenförbrukning och bli mer miljömedveten. Försök exempelvis att ta kortare duschar för att spara vatten. Kontrollera regelbundet om det finns läckage i kranar, toaletter eller andra vattenanvändande apparater.
Internetabonnemang:
När du flyttar till ditt nya hem, bör du undersöka om husbolaget erbjuder internetanslutningstjänster. Ibland behöver du inte nödvändigtvis skriva egna avtal, utan kan använda redan befintliga avtal till en lägre kostnad. Vilket typ av internetabonnemang du behöver beror på hur du planerar att använda din internetuppkoppling och vilken hastighet du behöver. Överväg om du behöver en separat anslutning eller om din telefonanslutning är tillräcklig. Tänk också på att många utbildningsinstitutioner erbjuder gratis internetuppkoppling vid din studieplats.
Sophantering:
När du flyttar in i ditt nya hem, är det viktigt att du informerar
dig om sophanteringssystemet och de gällande reglerna i ditt husbolag.
Att sortera och återvinna ditt avfall när det är möjligt är ett sätt att
bidra till miljön. Om du vill veta mer om sophantering i ditt område,
kan du läsa mera på din lokala avfallshanteringsservice.
- Österbotten: Stormossen
- Åboland: Sydvästra Finlands Avfallsservice
- Helsingforsregionen: HSY
- Nyland: Rosk 'n' Roll
Flyttanmälan och postens eftersändning
Gör en flyttanmälan på postens webbplats. Genom att göra detta kan du uppdatera din adressinformation både hos posten och hos befolkningsregistret (Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata) samtidigt. Kom ihåg att även meddela ditt husbolag om din inflyttning eller utflyttning.