Ännu godare dagen efter
På bilden ovan, karelska piroger på risgrynsgröt.
Testa någon av dessa efterrätter med risgrynsgröt:
- Blanda kall gröt med uppvispad vaniljsås, hacka ner mandel och russin och servera som dessert.
- Vispa upp grädde, tillsätt vaniljsocker, blanda ner i kall gröt och servera med syltade körsbär eller annat gott du konserverat på sensommaren.
- Ris á la Malta med varm jordgubbsås.
- Pannkaka med risgrynsgröt och extra kardemumma eller saffran.
Svinnkampens favorit är stekt risgrynsgröt med jordgubbssås.
Stekt risgrynsgröt med jordgubbssås
6 dl risgrynsgröt (ganska fast)
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 uppvispat ägg
Smör att steka i
Blanda samman ingredienserna. Hetta upp stekpannan och en liten smörklick. En plättpanna passar bra. Klicka ner av gröten och stek gyllene på båda sidorna. Servera med jordgubbssås.
Jordgubbsås
3 dl upptinade bär (eller andra bär du råkar ha i frysen)
3 msk socker
1 ½ dl vatten
Koka ihop sockerlagen, låt svalna, tillsätt de mosade jordgubbarna och servera som sås till dessert.