Att köpa och sälja second hand

Att köpa och sälja second hand

Att köpa saker begagnat är generellt en väldigt bra idé. Det förlänger livslängden på våra ägodelar vilket i sin tur betyder att man tillverkar mindre helt nytt, och på det viset sparar på naturresurser. Ska du inreda ditt nya hem är det också betydligt förmånligare än att köpa allt nytt. Dessutom kan du tjäna in en extra peng genom att sälja dina överlopps prylar vidare.

Att handla second hand kräver först och främst tid. Dels tid att hitta en lämplig produkt, speciellt om man har ett väldigt specifikt behov. Men också tid att förhandla med försäljaren; att komma överens om pris eller tid och plats för utbyte kan ibland vara svårt. Vissa tjänster gör det lättare än andra, men kom ihåg att vara saklig och vänlig även om saker drar ut på tiden.

Fundera också om du kan piffa upp eller restaurera saker som du köper begagnat. Den där byrån du ögade på kanske inte passar i din stil som den är, men om du är händig kan du säkert måla om den eller byta ut beslagen. Eller den där fina kragskjortan som var fel storlek, kanske du kan sy in den så att den sitter bättre? Om du upplever att du inte kan så är det också en utmärkt möjlighet att lära sig nya färdigheter!

Det finns vissa kategorier av produkter som antingen inte alls rekommenderas att köpa begagnat, eller som man i alla fall ska vara extra uppmärksam med när man gör inköp.

  • Pannor och kastruller med non-stickbehandling. Ytbehandlingen på Non-stickpannor har en relativt kort livslängd, och en skadad yta fungerar dåligt och ger ifrån sig giftiga ämnen. Begagnade pannor i rostfritt stål, kolstål eller gjutjärn är däremot bra inköp.
  • Säkerhetsprodukter, så som hjälmar eller brandvarnare. Dessa ska uppfylla väldigt strikta krav för att säkerställa att de fungerar. En begagnad cykelhjälm kan ha tagit skada, och då skyddar den inte som den ska i fall av en olycka. Satsa på att skaffa dessa helt nya.
  • Kosmetik. Begagnad kosmetik kan bära med sig olika mikrober och bakterier som kan vara skadliga, speciellt om de varit i kontakt med den föregående ägarens hud. Parfymer är däremot helt ok.
  • Livsmedel. Även om livsmedlen är kvar i sina originalförpackningar är det bäst att undvika, eftersom man inte kan veta om de har förvarats på rätt sätt, och därmed kan bära med sig skadliga ämnen.
  • Större möbler, så som sängar, soffor och fåtöljer. Det finns alltid en risk att möbler hämtar med sig vägglöss, och kommer de en gång in i ditt hem är det väldigt svårt att slippa dem. Kolla därför noga igenom möblerna innan du köper dem: ser du larver, ägg, svarta prickar eller blodfläckar? Kolla även undersidan av möblerna. Risken är mindre om du köper från en second hand-affär än om du köper från en privat försäljare.
  • Var extra noggrann med dyra märkesprylar. Där finns en större risk för att bli lurad, speciellt om man handlar online.

Att sälja begagnade varor


  • Fundera var du vill sälja. Gratis kanaler på some är förstås billigare men du kan ha svårare att hitta en köpare. Det finns olika tjänster där du lättare får dina saker sålda, men ta reda på hur de formar sitt pris: vissa har en konstant rat, andra någon form av provision.
  • Har du möjlighet kan du naturligtvis också hyra ett bord på loppis.
  • Olika plattformer fungerar för olika saker. Har du en hel massa kläder som kanske inte är supervärdefulla? Kanske ett loppisbord är rätt plats för dem. Medan om du säljer ett matbord kan något som tori.fi vara en bättre kanal.
  • Se till att produkterna du säljer är rena och i bra kondition. Få vill köpa något som helt tydligt är sönder eller smutsigt, även om de skulle få produkten billigare.
  • Beskriv produkten noggrant. Skriv ner alla detaljer du kan: kondition, material, märke osv.
  • Ta bra bilder. Se till att du tar bilderna i bra belysning, undvik skuggor. Ta en bild där hela produkten syns och några bilder på fina detaljer. Var ärlig, ta alltid bilder på slitage eller skador, så blir inte köparen negativt överraskad.
Se alla artiklar