Att planera inför sin pension
I det nionde avsnittet av samarbetet mellan Äta sova spara-podden och En euro i taget fortsätter vi lite på samma ämne som vi var inne på förra veckan, nämligen sparande och placeringar. Den här gången är temat pensionssparande och vi diskuterar varför det lönar sig att börja förbereda sig inför pensionen redan som ung. Och hur hittar man motivationen till att spara långsiktigt? Det här funderar Marina, Ronja och Ida på i veckans avsnitt.
Ronja och Ida har i ett tidigare poddavsnitt pratat om 40+40+40. Med det avses att du jobbar 40 timmar i veckan under 40 år, för att få 40 procent av dina inkomster som pensionär. Hur förberedda är vi inför pensionen, och hur tänker finländarna överlag kring pension?
Finländarnas medelpension är 1 716 euro, medan medianpensionen är 1 497 euro. Det här är summor som ska beskattas. För många kan det komma som en otrevlig överraskning på äldre dagar att pensionen inte riktigt vill räcka till vardagens utgifter, eller att man inte är förberedd på oväntade händelser.
Marina är medveten om vad som påverkar pensionen och berättar om hur hon till exempel har funderat på hur hennes några år utomlands påverkar hennes pensionsnivå. Hon har inlett ett sparande som är avsett för pensionen och säger att det ibland kan kännas surt att bara se pengarna där på kontot, men att inte få röra dem. Hon håller ändå fast vid principen.
Ronja har svårt att tänka sig att gå ner till nivån som utlovas och pratar ivrigt för att själv aktivt ta kontrollen över sin ekonomi och förbereda sig inför framtiden med eget sparande.
Ida funderar på när man ska börja förbereda sig och tänker att det kanske känns lite främmande att börja pensionsspara genast när man kommer ut i arbetslivet. Hur hittar man motivationen?
Marina har i boken En euro i taget lekt lite med siffror och ränta på ränta-effekten. Om man tänker sig att man skulle vilja kunna gå i pension vid 63 års ålder och under 25 års tid ha 500 euro extra att använda varje månad så behöver man spara ihop till en summa på 180 000 euro. Det är mycket pengar, men med hjälp av tiden och ränta på ränta-effekten kommer vi enklare undan. Om vi räknar med att få avkastning på 7 procent så skulle det innebära att en ungdom på 18 år ska spara 50 euro i månaden för att få ihop den summan. Då behöver 18-åringen bara sätta in totalt 27 000 euro under spartiden, resten är avkastning.
Men för en 18-åring är sparande inte alltid aktuellt ännu, och istället kanske vi skjuter upp det. Börjar vi spara som 28-åring går vi miste om en del år och avkastning och måste spara 100 euro i månaden istället för 50. Och börjar vi först vid 38-års ålder är summan redan 225 euro. Ju tidigare man börjar, desto billigare kan man alltså komma undan.
Att förbereda sig inför pensionen handlar om trygghet – lyssna på det här avsnittet för att finna motivationen till att förbereda sig för trygga och kvalitativa pensionsår. Nästa avsnitt är det sista avsnittet i samarbetet mellan Äta sova spara och Marthaförbundet och då blir temat hur vi egentligen fungerar som ekonomiska individer. Och vad kan vi vänta oss av framtidens ekonomi?
Avsnitt 8: Att planera inför sin pension
En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.
Boken En euro i taget finns till salu i Marthashoppen:
Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg