Att spara pengar
Varför är det viktigt att spara? Kan vi bli bättre på att spara? Vilka metoder stöder oss i vårt sparande och vilka är de vanligaste misstagen vi gör?
I det sjunde avsnittet av poddsamarbetet mellan Äta sova spara podden och En euro i taget dyker vi in i ämnet att spara. Den här gången är det Mia-Maja från Marthaförbundet som gräver i detta ämne tillsammans med Ronja Roms och Ida Stepanow från Äta sova spara-podden.
Att spara är också grunden för att kunna placera. Vi fokuserar i detta avsnitt på kortsiktigt sparande, i nästa avsnitt blir det däremot mera om placeringar och långsiktigt sparande.
Att spara pengar är att sätta undan pengar för att kunna köpa något senare, kanske handlar det om att förbereda sig för en större anskaffning. Man kan säga att det är att ta ett medvetet beslut om att inte konsumera i dag, utan längre fram. Rent psykologiskt vill vi människor gärna ha en belöning för vårt beteende, och när vi sparar pengar kan det ibland vara utmanande att se belöningen som är långt fram i framtiden. Vi måste aktivt fokusera på belöningen.
– Sparande är en muskel som man kan träna upp, man kan börja spara redan som barn och bli bättre på det med åren. Många vill kategorisera sig själv som att man är bra eller dålig på att spara. Det stämmer inte, vi kan också lära oss och bli bättre, påpekar Ronja.
Mia-Maja berättar att hon själv var dålig på att spara som barn, trots att hennes föräldrar uppmuntrade henne till att spara. Något hände ändå när hon flyttade till ett eget hushåll och fick ta ansvar för sin egen vardag och hon blev bättre på det och började tänka på vad sparande möjliggör. Hon har blivit bättre på att fokusera på vad hennes drömmar är och hur hon kan uppnå dem.
Ronja påpekar att det är viktigt att komma ihåg att det som motiverar en person inte nödvändigtvis motiverar en annan.
– Ge heller inte upp om det känns svårt att spara just nu, kanske du helt enkelt inte har fokuserat på rätt saker? För mig blir det dessutom avsevärt svårare att nalla från mitt sparkonto om jag namnger sparkontot med mitt sparkonto. Det är svårare att ta ut kontot från “soffkontot” än från ett vanligt sparkonto, tröskeln är högre helt enkelt, påpekar Ronja.
Mia-Maja pratar varmt om vikten av att ha en målsättning. En vanlig orsak till att man misslyckas med sitt sparande är att man saknar en målsättning.
– Vi behöver en kristallklar målsättning för vårt sparande, annars blir sparandet lätt inte av. Vad vill du med liv, hurudana risker finns det i ditt liv? Pengar ger både trygghet och möjligheter och du kan reflektera kring hur du vill förverkliga dig själv och vad du vill skydda dig mot, berättar Mia.
I podden diskuteras också behovet av en säkerhetsbuffert. En säkerhetsbuffert är pengar som du har sparat och som är avsedda för oförutsedda händelser.
– Jag får ofta frågan kring vad som är en lämplig storlek på bufferten. Det är svårt att svara på den frågan, bufferten beror på många saker, som hur många personer som är beroende ekonomiskt av dig, hur din livssituation ser ut. Men jag råder att utgå ifrån dina utgifter: hur mycket pengar skulle krävas för att du skulle klara dig i tre månader, om du inte fick några inkomster alls? Gå också tillbaka till budgeten när du räknar på denna summa, budgeten är grunden till allt, säger Mia-Maja.
Till sist diskuteras också bostadsspar, vilket är en vanlig orsak att spara för många ungdomar och ett bra sätt att få in vanan med att spara. Mera om bostadsspar i podden!
– Jag skulle vilja utmana dig som lyssnar just nu att sätta upp en målsättning, eller kanske till och med två, för ditt sparande idag. Vad är din kortsiktiga målsättning, vad är din långsiktiga målsättning? Sätt igång genast idag, uppmanar Ronja.
Avsnitt 7: Att spara pengar
En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.
Boken En euro i taget finns till salu i Marthashoppen:
Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg