8 grundläggande frågor om beredskap - kan du svaren?
För att känna dig trygg och hantera olika nödsituationer är det viktigt att förstå de grundläggande principerna för beredskap. Här besvarar vi åtta viktiga frågor som hjälper dig att vara förberedd på det oväntade.
Vad menas med beredskap?
I Finland är 72-timmarsprincipen central inom beredskap och innebär att du ska kunna klara dig själv i minst tre dygn vid situationer där samhällets normala service inte fungerar, som vid strömavbrott, störningar i vattentillförseln eller extremt väder. God beredskap handlar dock inte enbart om att köpa rätt saker, utan också om att ha koll på viktiga aspekter som kunskaper, färdigheter, funktionsförmåga, gemenskap och hemförråd.
Vilka är de fem grundläggande beredskapspunkterna?
▪️ Kunskaper innebär att veta hur och när du använder din utrustning, till exempel ett stormkök, eller hur du identifierar säkra nyhetskällor under en kris.
▪️ Färdigheter handlar om att öva praktiskt, som att sätta upp stormköket, ge första hjälpen eller hantera vardagliga krissituationer.
▪️ Din funktionsförmåga, både fysisk och psykisk, är också viktig, och att ta hand om din hälsa i vardagen gör dig bättre rustad för kriser.
▪️ Gemenskapen med grannar, vänner och närstående spelar en stor roll, eftersom förmågan att samarbeta och hjälpas åt kan vara avgörande vid en kris.
▪️ Hemförrådet en grundpelare för beredskap och bör innehålla det viktigaste för att klara 72 timmar, med särskilt fokus på vatten.
Är beredskap samma som katastroftänk?
Nej. Att vara beredd innebär att du har förberett dig innan en kris uppstår. Du skaffar dig både resurser (mat, vatten, utrustning) och kunskaper (till exempel hur man använder en ficklampa eller ett stormkök) för att klara vardagen även om samhällets service delvis slås ut. När en kris sedan inträffar minskar din oro eftersom du redan vet hur du ska agera. Läs mer om att förbereda dig för oväntade händelser här.
Vad ska man ha i reservförrådet?
Reservförrådet är grunden för beredskapen. Ett reservförråd innebär att du har mat, vatten och andra nödvändiga förnödenheter för åtminstone 3 dygn hemma. Vad som behövs i reservförrådet varierar för alla. Förbered dig enligt din egen situation. Se till att reservförrådet räcker åt alla som bor i ditt hushåll. Läs mer om hur du förbereder förrådet.
Vem varnar för faror?
I Finland är det myndigheterna som varnar för faror, och detta sker genom flera kanaler. Allmän farosignal är en ljudsignal utomhus som används för att varna befolkningen. Mobilmeddelanden och 112 Suomi-appen, en kostnadsfri app, skickar officiella varningar baserade på din position. Radio och TV, särskilt Yle, sänder myndighetsmeddelanden vid kriser. För att alltid kunna ta del av dessa varningar, även vid strömavbrott, är det viktigt att ha en batteridriven eller vevradio som en del av din beredskap.
Varför ska jag ha Suomi 112-appen?
112 Suomi-appen är ett värdefullt verktyg vid nödsituationer. När du ringer 112 via appen kan räddningstjänsten se din position. Det sparar tid och förbättrar hjälpen. Appen skickar också push-notiser med viktiga varningsmeddelanden i realtid och erbjuder säkerhetsanvisningar med samlade tips och guider direkt i appen. För att få full nytta av 112 Suomi bör du ladda ner appen, aktivera aviseringar och se till att din telefon är laddad eller använda en powerbank för att säkerställa att du alltid kan ta emot nödvändig information.
Vad gör jag när en krissituation uppstår?
Vid en krissituation är det viktigt att behålla lugnet och agera med eftertanke. Börja med att ta reda på vad som har hänt och vilka anvisningar som gäller genom att följa myndigheternas information via radio, TV, officiella webbplatser och appar för verifierad information. Agera därefter utifrån dina förberedelser och använd ditt reservförråd för vatten, mat och andra förnödenheter. Om du har övat med din utrustning i förväg vet du redan hur den fungerar, vilket underlättar i en pressad situation. Hjälp andra genom att erbjuda stöd till grannar och närstående, och kontakta 112 eller lokala räddningsverket om någon är i akut fara. Tveka inte heller att själv be om hjälp om situationen känns övermäktig.
Vad är mental kristålighet?
Mental kristålighet, som också kallas resiliens, är lika viktigt som praktiska förberedelser. Det handlar om förmågan att hantera och återhämta sig från påfrestningar. Genom att prata igenom olika scenarier i familjen, som hur ni agerar vid strömavbrott eller storm, och fördela roller – vem fixar maten, vem kontaktar släktingar – skapar ni en plan som minskar stress i krissituationer.
Att upprätthålla enkla rutiner, som regelbundna måltider och vilotider, hjälper också till att hantera oro. Andningsövningar och avslappning kan också vara till hjälp. Att hålla kontakten med grannar och ha ett starkt nätverk bidrar till både praktisk och mental stöttning. Samarbete minskar känslan av ensamhet. Slutligen är det viktigt att förlita sig på pålitliga informationskällor som Yle och myndigheters presskonferenser för att undvika rykten.
Beredskap i korthet
72-timmarsprincipen är grunden för hemhushållens beredskap i Finland. Vatten är den viktigaste resursen för överlevnad, följt av mat och mediciner. Det är också viktigt att förbereda sig för specialbehov, uppvärmning, hygien och kommunikation. Mental krisberedskap är lika betydelsefull som praktiska förberedelser – öva på att behålla lugnet, skapa rutiner och håll kontakt med andra. Genom att förbereda dig både praktiskt och mentalt kan du hantera oväntade händelser bättre och bidra till trygghet för både dig själv och din omgivning.
Marthaförbundets beredskapsarbete
Syftet med beredskapsarbetet är inte att skapa onödig oro inför möjliga kriser. Tvärtom arbetar Marthaförbundet för att normalisera krisberedskap genom vardagsberedskap som hjälper människor att hantera olika situationer.
Marthaförbundet deltar i beredskapsarbetet tillsammans med
▪️ Säkerhetskommittén
▪️ 72H
▪️ Försörjningsberedskapscentralen
▪️ Kvinnornas beredskapsförbund rf
▪️ SPEK
Har du frågor om beredskap?
Ta gärna kontakt!