Bli en ansvarsfull konsument
Hur du konsumerar kläder och textilier har en direkt påverkan på hur vår miljö och omgivning mår. Snabbmodekedjorna kommer med nya kollektioner varje vecka, och nätbutikens algoritmer gör att vi klick efter klick erbjuds allt mera lockande plagg som med stor sannolikhet passar vår smak och väcker vårt habegär. För att både vi och vår omgivning ska må bra måste vi bli mera kritiska mot våra konsumtionsvanor. Men vilka steg måste vi ta för att bli hållbara konsumenter?
Vad innebär hållbar konsumtion?
Att konsumera hållbart innebär att vi köper det vi behöver, men samtidigt tänker på att generationerna efter oss ska få en välmående värld att födas till. Våra resurser är begränsade och vi måste lära oss att fördela dem så att de räcker både nu och i framtiden. För att vi och världen ska må bättre, måste alla i samhället hjälpa till. Det här innebär att både ni och vi är med i talkot för att göra världen till en bättre plats att leva i.
Läs mer om konsumentens rättigheter och skyldigheter här:
Visste du att ... ?
- Miljön belastas då kläder och textilier produceras och transporteras. Cirka 80 procent av klimatpåverkan uppstår vid produktionen.
- Globalt kan modeindustrin årligen stå för 10 procent av utsläppen av växthusgaser, uppemot 92 miljoner ton avfall och en förbrukning på 79 miljarder kubikmeter vatten
- Modevarumärken producerar i dag nästan dubbelt så mycket kläder som före år 2000.
- Den nuvarande konsumtionen av mode leder till stora mängder textilavfall, där det mesta förbränns, deponeras eller exporteras till utvecklingsländer.
- I Finland konsumeras årligen cirka 70 000 ton kläder och textilier..
- ... och 13 kilo per person kastas bort. Majoriteten av dessa textilier går till förbränning.
- Dessutom påverkas våra plånböcker. Finländarna använder årligen 970 euro på textilier och mode.
- Tycker du det låter mycket? Ifall du funderar kritiskt på vad du behöver, sparar du också pengar.
- Vi kan alltså säga att vår kläd- och modekonsumtion påverkar vår omgivning, vår plånbok och våra medmänniskor.
Varför kastar vi bort klädesplagg?
En stor del av kläderna som vi väljer att göra oss av med är utslitna eller passar inte längre till storleken. Men det är också viktigt att uppmärksamma att vi kastar en hel del kläder eftersom de förstörts i tvätten eller fått ett allmänt slitet utseende.
Klädernas livslängd kunde förlängas ifall vi fäste mera uppmärksamhet vid klädvård, tvättinstruktioner och klädernas kvalitet innan vi köper nya kläder. Samtidigt kunde vi minska på mängden textilavfall som årligen uppstår i Finland.
Källor:
http://mistrafuturefashion.com/sv/6454-2/
Niinimäki, K. Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T. and Gwilt, A. (2020) The environmental price of fast fashion. Nature Reviews; Earth and Environment