Börja mealpreppa!

Börja mealpreppa!

Har du hört talas om begreppet ”mealprep”? Mealprep handlar om att tillaga stora satser mat som kan kylas ner i matlådor för att slippa laga mat under kommande dagar. Att förbereda flera måltider på en gång sparar tid, pengar och disk.

Stora satser av rätter som purésoppa, makaronilåda, linsgryta, lasagne, salta pajer och bolognese håller flera dagar i kylskåpet. Passar också bra att frysa ner i färdiga portioner.

Laga till exempel Marthas goda och enkla Crème ninon (se bild ovan). Den funkar utmärkt att laga i stora satser och lika god efter både nedfrysning och uppvärmning. Dessutom piggar den upp i novembermörkret

Ingredienser
4-6 portioner

400 g djupfrysta ärter
1 gul lök
7 dl vatten
1–2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl matlagningsgrädde (välj havregrädde för en vegansk soppa)
½–1 tsk sambal oelek (chilipasta)
1 lime eller citron, rivet skal och saft

Så gör du:

  • Skala och hacka löken.
  • Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i de frysta ärterna och löken. Låt det koka under lock cirka 5 minuter.
  • Mixa soppan i omgångar i en matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädde, sambal oelek, limeskal- och saft. Låt det få ett uppkok.



Se alla artiklar