Börja spara pengar under #Sparseptember!
#Sparseptember är här och vi vill utmana dig att försöka hitta ett nytt eller återuppliva ett gammalt sätt att spara pengar i din vardag! Att spara pengar är inte detsamma som att vara snål, det är att prioritera och satsa pengar på sådant som är viktigt för dig i dag och i framtiden.
Att spara pengar är att budgetera för framtiden. Oftast är det också lättare att identifiera något att dra ner på i de vardagliga utgifterna, jämfört med att hitta fler timmar i dygnet för ett tilläggsarbete. Genom att spara pengar kan du uppnå trygghet i din vardagsekonomi och samtidigt fundera på hur du vill leva ditt liv. Dina besparingar kan även hjälpa dig att förverkliga dina drömmar på lång sikt.
Av undersökningen
Sparbarometern (Sparbanken, 2020) framkommer att lycka korrelerar med att spara pengar. Undersökningen bekräftar att lycka visserligen består av annat än pengar, men att ekonomin spelar en stor roll. Genom att spara pengar stärks vår känsla av trygghet, vilket också syns i finländarnas sparvanor. De flesta sparar för sämre tider (57 procent), många pensionssparar (28 procent) och allt fler sparar även för en bostad (24 procent).
Kom i gång!
För att komma i gång med ditt sparande, börja med att kartlägga utgifter, inkomster och skulder. Du behöver veta hur din ekonomi ser ut för att få en realistisk inblick i hur mycket du kan spara och vilka sparmål som passar just för dig. Som hjälpmedel kan du till exempel använda Marthaförbundets budgetunderlag, papper och penna, eller varför inte en app?
Kom ihåg att reservera tid för din ekonomi. Bestäm till exempel en dag i veckan då du går igenom alla kvitton och dylikt. Går du igenom din ekonomi en gång i månaden eller mer sällan, är det sannolikt att tröskeln blir för hög för att du ska orka komma i gång.
Definiera en tydlig målsättning
Avgörande för om du lyckas eller inte är om du har ett mål, hur ska du annars veta när du har uppnått det du eftersträvar? Du kan till exempel spara till en säkerhetsbuffert, ett körkort eller till din pension. Det är betydligt lättare att spara då du vet varför du gör det. När du vet varför, bestäm den summa som du vill spara för ett speciellt ändamål. Du kan spara en viss summa varje dag, varje vecka eller varje månad.
Exempel: Jag ska spara 80 euro varje månad för att ha 800 euro till resan nästa sommar.
Du kan även ha flera sparmål på en och samma gång. Ett kortsiktigt sparmål är till exempel en resa, medan ett långsiktigt sparmål kan vara din pension. Vad du sparar till bestämmer också hur det lönar sig att förvara pengarna. Är de tänkta att användas långt in i framtiden, våga då kräva avkastning på pengarna och placera dem. Du kan läsa mera om grunderna i att placera här.
Vilken metod passar dig?
Betala dig själv först! Ett väldigt vanligt misstag är att betala sig själv först i slutet av månaden – om det finns något kvar på kontot. Lägg undan pengar i stället genast efter att du fått in din lön och dina fasta utgifter samt eventuella skulder är betalda. Gör det till en vana genom att aktivera automatisk överföring från ditt brukskonto till ditt sparkonto. Välj ett sparkonto, så att du inte har bankkort till kontot och inte kommer åt pengarna för lätt. Ett annat tips är att namnge ditt sparkonto enligt ditt sparmål, till exempel Sommaresa 2022. Det är svårare att nalla från ett konto som har ett tydligt syfte.
Känns det som att du inte har råd att spara? Upp till 30 procent av finländarna uppger att de inte har råd att spara alls. Vi vill ändå uppmuntra dig att se över dina dagliga vanor: Kanske du kan hitta ett billigare telefonabonnemang? Hur många streamingtjänster behöver egentligen ett hushåll? Eller fundera på vad du skulle spara på årsbasis om du skulle avstå från hämtkaffe och/eller snabbmat. En daglig vana kan bli förvånansvärt stora summor på årsnivå.
Matkostnaderna hör till de största hushållsutgifterna tillsammans med boende och transport. Genom att se över vardagsmaten kan besparingar göras. Planera dina måltider och veckohandla, så undviker du både dyra spontaninköp när du är hungrig och matavfall i form av överblivna rester som du glömmer att äta upp. Genom att jämföra kilo- och literpriser kan du också få mera för pengarna då du handlar.
Fundera också ett extra varv varje gång du tänker köpa något nytt: Handlar inköpet om ett behov eller ett begär? Hur ofta kommer du att använda varan? Vad blir då priset per användningsgång? Blir det nya klädesplagget sedan kvar i butiken, sätt in de sparade pengarna på ett sparkonto.
Kom också ihåg att genom att köpa saker begagnat, låna eller hyra sparar du både pengar och på miljön. Eller kanske du själv har prylar som du inte mera behöver där hemma? Sälj dem då på lopptorg och sätt slanten du tjänade på ditt sparkonto.
Säkerhetsbuffert är bra att ha
Genom att planera din ekonomi och spara till en säkerhetsbuffert kan du förhoppningsvis sova bättre om natten. Oväntade händelser kan skaka om din vardagsekonomi. Men det behöver inte alltid vara något dramatiskt som sker för att du ska behöva lite extra pengar. Kanske ditt husdjur behöver gå till veterinären eller din tvättmaskin går sönder?
En säkerhetsbuffert är med andra ord en summa pengar som du har sparat, men inte placerat. Pengarna finns där för att ge dig trygghet, men inte avkastning. Du kommer dessutom snabbt åt pengarna vid behov. Spara inte din säkerhetsbuffert på ditt brukskonto, utan välj ett konto till vilket du inte har ett bankkort kopplat – ett extra sparkonto, till exempel. En lämplig summa kan vara några månadslöner eller varför inte utgå från dina obligatoriska utgifter för en viss tid? Det viktiga är att summan du sparar här ska passa dig och dina behov. Välj din målsumma och börja spara varje månad.
Dokumentera dina sparmål
Det är mycket motiverande att se hur sparandet framskrider! Kanske du har en lista där du listar de summor du har sparat? Ha listan i din telefon, dator eller på kylskåpet och följ med hur ditt sparande framskrider. I Marthaförbundets budgetbotten kan du också följa med hur mycket du har sparat och hur mycket som återstår tills du uppnår ditt sparmål.
Att ta små steg framåt och ha tålamod är viktigt när det gäller din vardagsekonomi. Var snäll mot dig själv och utmana dig lite i taget. Det är aldrig för sent att börja spara, men det kan kräva lite tålamod. I alla livssituationer är det inte heller kanske möjligt att spara och därför är det extra viktigt att lägga undan slantar när den möjligheten finns, och att då göra det till en vana. Små summor blir med tiden mycket pengar och du kan börja få avkastning på dina besparingar. Alla spartips fungerar inte heller på alla – fundera på vad som kunde fungera och motivera just dig att börja redan i dag!
Lycka till!
Källor: Boken En euro i taget, Sparbanken 2020, Finska notisbyrån 2021, OP 2020