Budgetera en euro i taget med Martha!
Har du någongång behövt oroa dig för hur mycket pengar det finns kvar på kontot några dagar före studiestödet eller lönen kommer in? Har du stått i butikskassan och undrat hur många euron det egentligen finns kvar på kontot? Eller kanske har du tänkt tanken att du inte egentligen har koll på vart dina pengar går varje månad? Då är du i behov av en budget.
En budget är en plan för hur du ska använda dina pengar under den närmsta tidsperioden. Att göra upp en budget är därför kanske det allra viktigaste verktyget för att ta kontroll över din ekonomi. En budget berättar alltså hur du har planerat att använda dina pengar, och är nära förknippad med att göra en kostnadsuppföljning. En kostnadsuppföljning hjälper dig att se hur väl du håller dig till budgeten som du har gjort upp.
Det finns många fördelar med att ha en budget. Bland annat så hjälper dig en budget att …
- Ha en plan för vad dina pengar ska räcka till
- Känna att det är du som har kontrollen över din ekonomi, inte tvärtom
- Få bättre koll på vad du egentligen använder dina pengar till
- Få en bättre uppfattning om vad vardagen kostar och vad dina val och prioriteringar betyder för dig på lång sikt
- Bli bättre på att förutse utgifter
- Motiveras till att planera din ekonomi mera långsiktigt
En euro i taget lanserar nu Marthaförbundets nya budgetbotten i excel, som är uppbyggd för dig som vill ta kontrollen över din ekonomi. Vår nya budgetbotten är mångsidig, och ger dig möjligheten att följa upp din ekonomi, ditt sparande och dina utgifter på olika nivåer. Tanken är att den ska erbjuda dig möjligheten att bli ett ekonomiproffs. Men, den är också uppbyggd på ett sätt att du enkelt kan skala av budgeten och endast använda de funktioner som känns relevanta för dig. Därför passar En euro i taget budgeten alla!
Hur kan du använda budgeten?
1. Hitta motivationen med En euro i taget
I budgeten finns ett motivationsblad, som vi rekommenderar att du tar dig tid att reflektera över. I motivationsbladet är tanken att du ska fundera över dina styrkor och svagheter inom ekonomi, dina sparmål och vad du vill prioritera i din ekonomi.
Vi rekommenderar att du åtminstone använder dig av motivationsbladet, men att du utöver motivationsbladet också fyller i dina utgifter och inkomster så att du får en helhetsöverblick över din ekonomiska situation.
2. Ta kontrollen över din ekonomi med En euro i taget
För dig som vill ta budgeteringen ett steg längre rekommenderar vi att du utöver motivationsdelen också använder dig av funktionerna för månadsuppföljning över dina olika delmoment i ekonomin. Månadsuppföljningen kommer att hjälpa dig att få en överblick över hur du använder dina pengar och att reflektera över din konsumtion samt se mönster och helheter. I månadsuppföljningen kan du också följa upp ditt sparande.
3. Budgetera som ett proffs med En euro i taget
För dig som vill bli ett verkligt ekonomiproffs erbjuder vi med En euro i taget-budgeten möjligheten att på ett detaljerat och inspirerande sätt följa med ditt sparande och dina eventuella lån och placeringar. Budgeten har också en ränta på ränta-räknare inbyggd i sig som du kan använda för att ställa upp realistiska målsättningar för dina placeringar. En nettoförmögenhetsräknare kan ytterligare hjälpa dig att hitta inspirationen för din ekonomi och via filter kan du leka med funktioner som t.ex. hur mycket av din vardag du fortsättningsvis skulle kunna bekosta om ett slag av inkomst föll bort.
Kom ihåg: du väljer själv hur många delar av budgeten som du vill ta i användning!
Praktiska tips för att använda En euro i taget budgeten:
I slutet av artikeln hittar du detaljerade instruktioner för hur man använder budgeten.
- Anmäl dig gärna till en föreläsning där vi visar hur de olika funktionerna kan användas.
- Ladda ner dina kontoutdrag från banken, antingen i .csv eller .txt-format. Om ditt kontoutdrag innehåller flera rader än vad som behövs i budgeten (datum, summa, förklaring) kan du bearbeta innehållet i ett ordbehandlingsdokument eller i ett kalkylprogram. Klistra sedan in de rader som behövs i budgeten. Därefter behöver du bara placera in dem i rätt kategori. Du sparar mycket tid genom att mata in datan rakt från din nätbank. Tänk på att du kan mata in data från flera månader tillbaka för att få en bättre överblick!
- Reservera tid för att ta i bruk budgeten. Ta också som vana att budgetera t.ex. en gång i månaden. Försök göra det till en trevlig stund och se det som ett nöje och inte som ett måste. Du budgeterar för att förbättra din ekonomi!
- Tills vidare finns budgeten endast i Excelformat, men vi jobbar på att kunna erbjuda den också i Google sheet-format. Kom ihåg att En euro i taget budgeten endast är ett sätt att budgetera: du kan också använda dig av t.ex. penno.fi om du föredrar att göra en enkel budget på en webbsida. Penno är gratis. Du kan också använda papper och penna. Välj det verktyg som passar dig bäst, huvudsaken är att du budgeterar i något format! Nere i artikeln finns också en budget i pappersformat som föredrar det tillvägagångssättet.
- Känner du att du behöver lite hjälp på traven för att ta i bruk budgeten? Boka in personlig rådgivning med En euro i taget! Det går enklare om man gör det tillsammans och vi stöder dig gärna i processen.
Boka in personlig rådgivning