Camilla brinner för hållbar, njutbar och nyttig mat
Eldsjälar är i dag en smått utrotningshotad art, men Camilla Holmström, lärare och aktiv martha i Västnyland är en sådan. För henne är nytta, nöje och njutning i vardagen genom hållbar, klimatsmart och närproducerad säsongsmat nyckelbegrepp.
Camilla Holmström jobbar som ämneslärare i huslig ekonomi i Karis svenska högstadium. Hon har också hållit kurser i gymnasiet och sammanställt kompendiet, ”Kocka med KBG” med 50 hållbara, smarta och ekonomiska recept för unga som flyttar hemifrån och ska fixa sin egen mat. Att hon har jämförts med Muminmamman beror säkert både på den positiva utstrålningen och det rödvitrandiga förklädet som hon vunnit på lotteri och ofta använder i arbetet.
– ”Hussa” är ett obligatoriskt ämne som har tre veckotimmar i årskurs 7. Det är massor vi ska hinna med, kökets grunder, säsongsmat, samarbete, näringslära och kostrekommendationer, hemvård och att sköta sina pengar. Det gäller att väcka intresset och peppa eleverna så att eleverna väljer det som tillval på åttan och nian, berättar Camilla.
Camilla inspirerar både sina elever och kolleger. Hösten 2023 fick hon Finlands svenska lärarförbunds pris, ”En fjäder i hatten” för sitt engagemang i den lokala lärarföreningen. I prismotiveringen sägs: ”Du är en riktig eldsjäl och förtjänar uppmärksamhet för din insats. Tack för ditt outtröttliga arbete och din optimism.”
Grönt är skönt
Camilla brinner speciellt för mat som är hållbar, grön och skön och helst lokalproducerad och säsongsbetonad. Inhemska rotfrukter och baljväxter är klimatsmarta, nyttiga och billiga och passar också bra för dem som vill äta vegetariskt. Förstås bjuds intervjuaren på hembakta semlor, lokalproducerad ost och färgrika inhemska bär samt frukt.
Camilla betonar att potatis och andra rotfrukter är näringsrika alternativ till pasta eller ris. Frukt, bär och inhemska grönsaker enligt säsong är ju basen i kostpyramiden.
– Vi ska vara tacksamma över att vi bor i Finland och har vår fantastiska natur där vi kan röra oss, med fina skogar där vi kan plocka bär och svamp när det är säsong och sedan frysa in för vintern. Kroppen vill ha grönt när den blir van vid det, säger Camilla, som själv gärna rör sig i naturen och tar vara på det naturen ger.
I fråga om kött och fisk rekommenderar hon närproducerat kött, viltkött eller vildfångad fisk, kombinerat med rotfrukter. För att tänka hållbart och ekonomiskt är det också bra att planera veckans mat i förväg.
Njutning, nytta och nöje
Maten är inte bara näring och magfyllnad, den innebär också glädje och gemenskap. Camilla tipsar också om att ta med sig picknickmat att njuta av när man går ut och vandrar eller skidar. Maten smakar så mycket bättre utomhus. Det behöver inte vara invecklat, också här kan man följa principen om hållbarhet och att ta vara på sådant som annars skulle bli över.
– Alla måltider ska vara en njutning och ge både nytta och nöje, så att du smörjer kråset, ser färger i rotsaker, grönsaker och frukt och känner att du får näring i dig. Mångsidighet är viktigt, annars tröttnar man på att äta samma sak hela tiden.
B-, C- och D-vitamin behövs för immunförsvaret och för att vi ska hålla oss i skick. Det gäller alla åldrar. Enligt de senaste nordiska kostråden från juni 2023 borde man få i sig 600–800 gram vegetabilier per dag. Det låter ganska mycket, men i praktiken är det tre frukter per dag, grönsaker till varje måltid och lite bär till, så det borde inte alls vara omöjligt. Camilla rekommenderar till exempel morötter i olika former, rostade rotsaker i ugn, grönsaker i maten, i soppor och grytor med mera.
Marthabladet inspirerade
Camilla blev martha redan 1996 och är ordförande för Ekenäs Landsbygds Marthaförening och medlem i Västra Nylands Marthadistrikts styrelse. I M-klubben/Ungmartha var hon länge aktiv, ledde läger och koordinerade matlagningskurser för barn.
– När jag gick på Högvalla hittade jag Marthabladet i biblioteket. Jag blev intresserad och beslöt att bli martha, för verksamheten var så mångsidig, med bra grunder. Det som marthorna alltid har lyft fram och som jag tänker på varje dag är vardagen och hur viktigt det är att få den att fungera och hitta rutiner så att du orkar och klarar av nästan vad som helst. Måltiderna ger struktur åt vardagen, så att du får ett löpande schema och hinner med allt som du vill få ut av vardagen.
Gemenskap kring maten
Hushåll och matlagning har alltid varit en röd tråd i Marthas 125-åriga historia. Men finns den gemensamma måltiden i hemmet kvar i dag? Camilla tror att folk i regel vill äta tillsammans, men i dag äter man ofta i förbifarten vid kylskåpet eller på rummet, för vardagen är så jäktig.
– Familjerna försöker nog laga mat till veckosluten. En del strävar också efter en gemensam måltid varje dag, det beror på hur livssituationen ser ut. Men det skulle vara viktigt med tanke på allas välmående att hitta en gemensam träffpunkt. När jag skrev min gradu kom det fram att studerande som bor för sig själva gärna äter lunch med studiekamrater för att få utbyte. Åtminstone i skolan äter man tillsammans med någon annan – skollunchen har en viktig betydelse, säger hon.
För de äldre är gemenskapen kring maten viktig. Frysta matportioner som levereras hem är säkert lätta att organisera, men vem vill äta ensam och kanske få grådaskig mat utan sallader och grönsaker? Näringsupptagningen hos äldre blir också annars sämre och speciellt när man kommer upp i åren är det viktigt med frukt och grönsaker för vitaminernas skull.
Mångsidigt marthaprogram
Camilla har varit ledare för Ekenäs Landsbygds Marthaförening sedan 2012. Hållbarhet, välmående och gemenskap är viktiga i föreningens verksamhet. De senaste säsongernas program har betonat hälsa, med smoothies och andra sunda mellanmål och medveten andning med mera. Man har också gjort marthavandringar och träffats på Ramsholmen och i Källviken. Föreningslokalen Aronia är föreningens skötebarn och för att hålla ekonomin i balans ordnas basar två gånger i året. Potatisgröt är fortfarande en hit på basarerna, liksom semlor, maltlimpa och toscakaka.
På frågan om på dagens marthautmaningar svarar Camilla att det är viktigt att satsa på verksamhet som är givande och gynnar alla och erbjuda ett mångsidigt program med kultur, matlagning, hälsa, handarbete, återvinning och andra aktuella frågor. Hon betonar klara strukturer och rutiner, långsiktig planering och bra kommunikation, så att besluten förankras bland medlemmarna.
Man duger som man är
– Sociala sammanhang och vettig sysselsättning gör att man håller sig i gång till kropp och själ. Den äldre generationen har ju plikttroget kommit till så gott som varje möte. Men man måste inte vara med på allt. Man duger som man är, vi har olika färdigheter och ork beroende på livssituationen. Man gör det som man kan och vill och känner för.
– Det är alltid lätt att titta bakåt, men svårt att förutspå framtiden. Marthaförbundet har ju haft en slogan om 10 000 medlemmar, men det kommer inte nödvändigtvis att vara så i framtiden. Jag har märkt att yngre människor är med en tid, men hittar kanske sedan något annat som intresserar. Men jag vill vara optimist och hoppas att Martha alltid lever kvar med sina grundvärderingar, konstaterar Camilla och säger skämtsamt att hon nog är ”livstidsmartha”.
– Jag är ”aftonstjärna” i vår familj. Där har inställningen varit att det man gett sig in i, det håller man fast vid och jobbar för det. ”Världen behöver en sådan som du” sade en elev åt mig en dag och det värmer. Men ingen gör någonting ensam, därför är jag tacksam och stolt över mina marthor!
Text: Sheila Liljeberg-Elgert
Foto: Benjamin Lundin