Chardonnay till mörten och beaujolais till braxen
Så matchar du rätt vin till mört och braxen.
”En otroligt god rätt, som passar perfekt med ett lätt, rött vin utan tanniner, som en beaujolais.”
Eklagrad chardonnay: Ett vitt vin med fatkaraktär passar utmärkt till den inlagda mörten. Umamin i tomaten går väl ihop med fatinslaget.
Beaujolais: Den konserverade stilen i rätten gjorde sig väl med det tanninfria röda vinet. Friskheten i vinet gick också bra med aiolin och brödet. Andra lätta och medelfylliga rödviner som vissa av Pinot Noir-druvan eller en Bardolino lönar sig också att testa.
Övriga dryckesrekommendationer
- Beaujolais eller ett annat lätt friskt rödvin
- Chardonnay med fatinslag
- Manzanilla, fino
- Mineralvatten
”De feta och smöriga smakerna möts med fördel av en frisk, syrlig och fruktig dryck.”
Eklagrad chardonnay: Den eklagrade chardonnayen har en smörighet i smaken som harmonierar väl med chipsen och de friterade smakerna.
Beaujolais: Friskheten, syran och fruktigheten i vinet möter väl smakerna i rätten.
Övriga dryckesrekommendationer
- Chardonnay med fatinslag, exempelvis från Kalifornien
- Manzanilla eller annan torr sherry
- Lätt rött vin
”Ugnsbraxen med tomatsås och i synnerhet de stekta sopparna vill ha ett vin.”
Silvaner: Silvanerdruvan går hand i hand med såväl svampen som braxen.
Övriga dryckesrekommendationer
- Ett lätt, friskt rött vin med låga tanniner.