Dags för en ny rutin?

Dags för en ny rutin?

Det nya året brukar medföra inspiration och ambitioner om att införa nya rutiner i vardagen. Oavsett om du vill välja det nya året för ett tillfälle att reflektera över dina vanor eller om du väljer ett annat tillfälle, ger vi dig här några tips på bra rutiner ur ekonomisk, ekologisk och hushållssynvinkel.

Rutiner kan både vara positiva och negativa. Det nya året kan vara ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera över hur vi kan stärka de positiva rutinerna och förhindra att de negativa rutinerna påverkar vår vardag.

Varje dag

Fundera på dina konsumtionsvanor och planera för dina behov. Det kan spara många euron att förutse behov av mellanmål och annat i vardagen som kostar. Våra vanor blir lätt en stor summa på årsnivå när vi konsumerar dagligen.

Se till att få frisk luft varje dag genom att vädra inomhus och ta en promenad.

Ägna några minuter dagligen till att röja i hemmet och sätt saker på sina rätta platser. En god idé är att alla i hushållet ska städa så mycket de hinner på fem minuter. Sätt gärna på bra musik så känns det roligare.

Varje vecka

Se över din budget och kontrollera att dina utgifter är i balans med dina inkomster. Betala dina räkningar och hantera andra ekonomiärenden som är aktuella.

Ägna en halvtimme åt att vårda dina kläder efter behov. Reparera det som är sönder, vädra dina kläder, ta hand om skorna, städa i garderoben och se till att plagg som inte används av dig hittar en ny ägare.

Planera dina måltider för veckan och veckohandla. Inventera först skåpen och använd sådant som kan bli gammalt. Planera gärna in något storkok och frys ner några portioner för dagar när du inte hinner göra mat.

Potatissemlor
En ny rutin kan vara att baka egna semlor en gång i veckan.

Varje månad

Gå igenom kostnadsuppföljningen för den föregående månaden och planera för nästa månadsbudget. Har det gått som du planerat? Vilka utgifter kommer under nästa månad? Gå också igenom ditt sparande, håller du dig till planen?

Städa grundligt i hemmet. Du kan till exempel välja ut ett rum per månad som får lite extra uppmärksamhet: badrummet, köket eller sovrummet. Använd dig gärna av ekologiska städmedel. Ättika och bikarbonat är dina bästa vänner!

Finns det söndriga saker i hemmet? Det kan handla om kläder, skor, leksaker, elektronik eller möbler. Reparera och ta hand om dina ägodelar. Involvera gärna barnen när du reparerar så lär sig barnen nyttiga färdigheter samt att vi i första hand reparerar och i sista hand slänger det som är trasigt.

Varje år

Analysera din ekonomiska situation ur ett helhetsperspektiv. Vad är dina sparmål för året? Hur kommer dina inkomster att se ut? Hur vill du använda dina pengar? Det nya året är ett bra tillfälle att reflektera över din ekonomi. Passa gärna på att prata med partner och vänner om pengar. Vad vill ni satsa på? Vad vill ni lära er? Arkivera också dina papper inför skattedeklaration och övriga juridiska ärenden. Konkurrensutsätt också dina tjänster för att säkerställa god kvalitet och bra pris.

Se över ditt hem ur ett helhetsperspektiv. Vad har blivit ogjort under året? Vad förvarar du i dina skåp och lager? Vad behöver renoveras och fixas? Har alla golvsilar och ventilationsfilter blivit underhållna? Fungerar sophanteringen? Har du tillräckligt med brandvarnare och fungerar du? Är du beredd på elavbrott och andra störningar.

Fundera hur hushållet fungerar. Har du ett fungerande schema för hur städning, veckohandling och övrigt som berör hushållet sköts? Om ni är flera i hushållet så kan ni passa på att fundera på hur uppgifterna fördelas.

Potatissemlor

8 semlor

Ingredienser:

  • 2-3 (200 g) kokta potatisar
  • 6-7 dl (400 g) vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 påse torrjäst
  • 3 msk (50 g) olja eller smält smör
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk olja eller smält smör för pensling

Gör så här:

  1. Skala och riv eller mosa kokt potatis.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Knåda i 10–15 minuter tills degen inte längre fastnar i kanterna. Täck med kökshandduk och låt jäsa minst 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 220 grader.
  4. Häll degen på en lätt mjölad yta. Kläm ut luftbubblorna och dela degen i åtta lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg på en bakplåt. Platta till bollarna, täck dem med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills semlorna blivit gyllenbruna.
  6. Pensla de nygräddade semlorna med olja eller smält smör.

Morots- och bondbönesoppa med apelsin

Ingredienser:

  • 500 g morot
  • 1 dl bondbönekross eller röda linser
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära, cirka 30 g
  • cirka 1 l grönsaksbuljong
  • 1 tsk tandoori eller annan kryddpasta
  • 1 apelsin, saften + skalet
  • 2 msk olja
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk gurkmeja
  • timjan

Gör så här:

  1. Skala morötter och skär i mindre bitar. Skala löken och skär i bitar. Skala vitlöken.
  2. Hetta upp olja i kastrull, tillsätt spiskummin och gurkmeja. Fräs lök och morot en stund.
  3. Häll över av grönsaksbuljong så att det täcker grönsakerna. Tillsätt det sköljda bondbönekrosset eller linserna. Låt koka under lock tills allt är mjukt. Reglera vätskemängden under koktiden.
  4. Purea soppan och tillsätt apelsinsaft och -skal.
Morots- och bondbönesoppa med apelsin
Soppan på morot och bondböna är förmånlig och lämpar sig för att göra i storkok och förenklar därmed din vardag.
Se alla artiklar