De mest hållbara julklapparna kräver en stunds eftertanke
Julen närmar sig och med den funderingar på årets julklappar. Vem ska få julklappar, vad, hur många, vad får de kosta, och vem i familjen ansvarar för att införskaffa dem? Som på så många andra områden i vardagslivet lönar det sig att diskutera, planera, och göra upp en lista. Vi har konkreta tips på julklappar som inte tär på miljön, men är fyllda av såväl omtanke som eftertanke.
Ett första steg mot mera hållbart tänk kring julklapparna är att sätta upp riktlinjer som inte tär på resurserna, varken de egna eller miljöns. Om man varje år firar med ungefär samma gäng lönar det sig att tillsammans i en diskussion eller gruppchatt dra upp riktlinjer kring julklappar och kostnader, det underlättar för alla. I samma diskussion kan man passa på att fördela olika juluppdrag, som matlagning och övriga införskaffningar och bokningar, så att ingen behöver göra allt, utan alla gör något.
Nästa steg mot mer hållbara julklappar är att se sig om efter alternativ som är såväl roliga som riktigt hållbara. De mest hållbara julklapparna är sällan de alternativ som går snabbast och lättast att fixa, men de kräver knappast avsevärt mycket mera tid heller.
På loppis finns allt, och mer därtill
Att köpa julklappar i andra hand kan kännas utmanande då man inte kan vara säker på att det man är ute efter verkligen finns på loppiset. Men har man en plan och är öppen för att rucka på den går det oftast bra och man kommer förmånligt undan. Särskilt på välsorterade stora loppisar som exempelvis Röda Korsets loppisar eller Kierrätyskeskus finns det mesta man behöver, i tydliga avdelningar. Lite mer utmanande blir det på loppisar där privatpersoner hyr bord, eftersom prylarna där inte är kategoriserade i avdelningar.
På loppisens leksaksavdelning kan man hitta leksaker för barn i alla åldrar: tänk pussel, leksaksbilar, djurfigurer, bollar, dockskåp, bilbanor, babyleksaker – här finns allt och mer därtill. Gillar barnet att pyssla kan man istället för att köpa en färdig pyssellåda med piprensare och klisterbilder bygga ihop en egen med fynd från loppiset: kartong, sax, stämplar, pärlplattor med mera. För äldre barn och tonåringar lönar det sig att ta en titt bland spelen, böckerna och kläderna. I dagens slit-och-släng-samhälle används mycket tyvärr en väldigt kort tid, särskilt kläder, och förpassas sedan till loppis, vilket betyder att det “senaste” och “trendigaste” finns att köpa i andra hand.
För vuxna vänner och familjemedlemmar kan en fin mässingsljusstake från loppis med ett stearinljus utgöra en omtänksam julklapp, eller en trave terrakottakrukor och några påsar frön inför våren. En loppisfyndad vacker kaffemugg eller espressokanna i kombination med ett lokalt rostat kaffe gläder kaffedrickaren, medan bokmalen säkert blir glad över en bokhög varsamt utplockad bland bokhyllorna på loppis. Passa också på att kolla om ditt lokala bibliotek har en bokbytarhylla, där kan julens läsning finnas.
Är julklappsönskemålen mer specifika kan förstås loppis vara utmanande. Då lönar det sig att ta en titt på Facebook Marketplace, Tori eller liknande webbtjänst. Det mesta finns redan där ute, vare sig det handlar om en viss jacka, en specifik dinosauriefigur eller en inredningsdetalj av ett särskilt märke.
Support Your Local – utmana dig och köp allt lokalt i jul
Se julen som en bra orsak att verkligen utmana dig själv att handla lokalt. Kanske utbudet är större i din omedelbara närhet än vad du har tänkt dig? Beroende på var och hur man bor kan man begränsa julklappsshoppingen till det egna kvarteret, stadsdelen, staden, småstaden, byn eller kommunen. Lokala julmarknader har ofta hemstöpta ljus, stickade sockor, keramikskålar och mathantverk som man kanske inte unnar sig själv så ofta, men som mottagaren garanterat blir glad över. Och samtidigt understödjer man småskaligt och lokalt företagande.
Ge av din kunskap och tid
Att göra julklapparna själv för lätt tankarna till hantverk – snickerier för hemmabruk, stickade tröjor, drejade skålar. Men om man inte är bra på just hemslöjd tar julklappsidéerna lätt slut. Fundera istället på vad du är riktigt bra på, och som de i din närhet ofta ber dig om hjälp med. Kanske du är familjens teknikexpert och kan ge en timme IT-stöd eller bygga ett Excelark enligt mottagarens önskemål. Har du skrivandets förmåga uppskattar säkert gudbarnet en alldeles egen saga, här kan man till och med ta AI till hjälp för att ta fram en personifierad saga. Vet du mycket om trädgårdsskötsel kan du erbjuda dig att planera en rabatt och hjälpa till att anlägga den då våren kommer. Det gäller bara att komma på vad familjemedlemmarna brukar fråga dig om, och ge bort en timme eller två av din tid.
Upplevelser som verkligen blir av – ge datumförslag
Att ge bort en upplevelse är en klassiker för att undvika att fylla på våra hem med mer prylar, och istället spendera tid tillsammans. Kanske man fortfarande associerar ordet till en upplevelseindustri kring spa och extremsport, men upplevelser kan vara så mycket enklare än så. Det viktigaste är att de blir av. Ge mottagaren några färdiga datumalternativ, och fundera på en upplevelse som passar er. Kanske en träff med bästisen på ett café för att se tillbaka på året som varit, och planera nästa. Eller en skogspromenad med varm dryck tillsammans med en släkting.
Presentpapper 2.0 – linnehanddukar, gamla juldukar och klassikern tidningspapper
Bland leksakskataloger, pressade tidtabeller och stora förväntningar kanske inte hela julklappssäcken är fylld med det mest hållbara man kan tänka sig. Men ett enkelt område att få in ett hållbart tänk i juletid är att lämna de nyinköpta presentpappersrullarna och plastbanden i butiken. De glimrar och är fina för stunden, men den 25:e december fyller de blandavfallskärlen till bredden.
Men vad är då de hållbara alternativen till butikens presentpapper? Se vad du hittar i andra hand – på loppisar finns allt från presentpapper i läckert retromönster och rullar av oöppnade kräppapper till fina snören och roliga vykort. Vackra kökshanddukar i linne kan man använda för att slå in presenter enligt den japanska furoshiki-metoden, och samtidigt blir handduken en present i sig. Att slå in presenter i tidningspapper är en klassiker, och blir extra festligt med ett snöre i rött som kan användas nästa år igen. För den som kan sy kan juliga dukar från loppis förvandlas till enkla presentpåsar med dragsko som kan användas år efter år.
Stöd där det behövs och skriv ett julbrev istället
Det är flera av oss förunnat att ha mer än vi egentligen behöver. Om du och de kring dig känner att era julklappspengar gör bättre någon annanstans, donera till de som är i nöd eller skänk av din tid där det behövs mest, och skriv julbrev till varandra istället. Ett klassiskt julbrev blickar tillbaka över året, berättar vad som hänt dig, din familj, de som står dig nära, vilka värderingar ni står vid, och insikter ni fått under året. Det är ett fint sätt att önska en fin juletid, och samtidigt bjuda in de som står en nära till vad som har varit och vad som komma ska.
Finns det lite extra tid för hemgjorda julklappar?
Botanisera i Marthaförbundets receptbank bland ätbara julklappar och naturkosmetik som förgyller vardagen.
- Speltgranola – Ett recept ur årets matkulturmagasin. Passa på att ge med ett exemplar av magasinet om du har ett extra exemplar eller redan har läst och vill dela kunskapen vidare.
- Julgranola – Gör en dubbelsats, behåll halva själv, och ge bort den andra halvan!
- Fotsalt med enbär – Naturkosmetik är trevligt att göra, och att få i present!
- Rengöringsskrubb med ringblomma & honung – Perfekt present inför mellandagens bastubad.
- Surkål – En burk hemlagad surkål den finaste av presenter för surkålsfantaster, och piggar dessutom upp varje portion med julrester.
- Rosmarinkex – Fin present inför jul och nyår, kanske med en god bit ost till.
- Maränggranar – Förpacka i en fin ask!