Den finlandssvenska matkulturdagen 2006
Motivering: Finlands svenska Marthaförbund vill lyfta fram Maria Bergs förmåga att innovativt och initiativrikt använda traktens och sina egna delikata råvaror vid tillredning och servering i den unika växthusrestaurangen Lind´s kök.
”Växthusrestaurangen Lind´s kök i Närpes är unik och den enda i sitt slag i Finland. Redan den är värd ett pris i sig. I Lind´s kök kan man avnjuta traktens delikatesser och delvis självproducerade råvaror i en unik miljö. Restaurangen bjuder på ögonfägnad med vackra dukningar och ljuvligt doftande mat. Man omges av kryddväxter, vinrankor, mandarin- och limeträd, tomat- och gurkplantor, jordgubbar och ätliga blommor i restaurangen.
Örterna ger smak åt maten och gör den aptitretande och lockande på alla vis. Allt det Maria odlar använder hon fördomsfritt och innovativt i matlagningen och vid serveringen av maten.”
Den finlandssvenska matkulturens dag firas varje år den 9 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan år 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna.
TIDIGARE UTDELADE STIPENDIER
Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm
1997 Professor Bo Lönnqvist
1999 Fiskare Klaus Berglund
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2006 Maria Berg / Lind´s kök
TEMAN FÖR MATKULTURDAGEN UNDER TIDIGARE ÅR
1991 Finlandssvenska matboken utkom
1992 Matkulturdagen instiftades
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1994 Potatis och potatisrätter
1995 Inhemsk fisk – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1997 Inhemskt lamm – året om
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1999 100-års jubileum - Festmat
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2004 Baka bröd
2005 Ost
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
För mera information, vänligen kontakta: hushållsrådgivare Solveig Backström,
tfn 09-6962 2562, eller informatör Jessica Jensen per e-post jessica@martha.fi, eller per tfn 09-6962 2561 eller 046-850 6410.
”Växthusrestaurangen Lind´s kök i Närpes är unik och den enda i sitt slag i Finland. Redan den är värd ett pris i sig. I Lind´s kök kan man avnjuta traktens delikatesser och delvis självproducerade råvaror i en unik miljö. Restaurangen bjuder på ögonfägnad med vackra dukningar och ljuvligt doftande mat. Man omges av kryddväxter, vinrankor, mandarin- och limeträd, tomat- och gurkplantor, jordgubbar och ätliga blommor i restaurangen.
Örterna ger smak åt maten och gör den aptitretande och lockande på alla vis. Allt det Maria odlar använder hon fördomsfritt och innovativt i matlagningen och vid serveringen av maten.”
Den finlandssvenska matkulturens dag firas varje år den 9 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan år 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna.
TIDIGARE UTDELADE STIPENDIER
Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm
1997 Professor Bo Lönnqvist
1999 Fiskare Klaus Berglund
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2006 Maria Berg / Lind´s kök
TEMAN FÖR MATKULTURDAGEN UNDER TIDIGARE ÅR
1991 Finlandssvenska matboken utkom
1992 Matkulturdagen instiftades
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1994 Potatis och potatisrätter
1995 Inhemsk fisk – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1997 Inhemskt lamm – året om
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1999 100-års jubileum - Festmat
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2004 Baka bröd
2005 Ost
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
För mera information, vänligen kontakta: hushållsrådgivare Solveig Backström,
tfn 09-6962 2562, eller informatör Jessica Jensen per e-post jessica@martha.fi, eller per tfn 09-6962 2561 eller 046-850 6410.