Det bästa du kan göra
Vi vet alla att världen för många av dess invånare är en grym plats att leva på. Att många av de mest utsatta är barn vet vi också. När vi ser dessa barn – vanligtvis i teverutan – vill de flesta av oss göra något för dem. Vem kan oberört se på ett barn som håller på att svälta ihjäl? Ett barn som lever på en soptipp? Ett barn som tvingas sälja sin kropp för att få mat för dagen?
Men för det mesta är det just där, framför teven, som det blir stopp. Vårt engagemang stannar vid en klump i halsen. Att känna medlidande är lätt, men att gå från känsla till något slags handling är betydligt mycket svårare – vilket också är fullt förståeligt.
Ofta får vi bara ett fragment av information om vem som lider, varför och framför allt, hur man kunde hjälpa dem. Sammanhangslösa snuttar som inte bäddar för ordentligt engagemang.
Informationen vi får drunknar för det mesta i all annan information vi bombarderas med. Även om tevenyheterna inleder sändningen med svält i Afrika har vi glömt det hela innan det blir dags för väderleksrapporten.
Och även om något blir kvar, hur greppa de ofantliga siffror som det handlar om? Tusentals barn som dör av hunger, hundratusentals som lever på gatan, miljontals som aldrig kommer att lära sig läsa eller skriva, som är dömda till ett liv i fattigdom.
Det är också svårt att sedan handla på ett sätt som tillfredställer en själv. Vem ska man stöda? Var? Hur? Och en viktig fråga: hur veta att pengarna verkligen går dit de ska? Och även om man vet det – hur motiverad är man sist och slutligen att handla femtio kilo mjöl till ett flyktingläger med tiotusen invånare?
Att bli fadder är det perfekta svaret på alla frågor. Inte bara för barnet i fråga, men också för dig, vilket är viktigt eftersom du är den som ger.
Inget kan vara mer motiverande och ge större tillfredsställelse än att vara fadder. Det är en kick som är så stor att man nästan skäms över att kunna känna sådan glädje över att hjälpa någon i nöd.
Du vet exakt vem du hjälper – du får inte bara foton av barnet och detaljerad information om henne eller honom men ni kan också brevväxla med varandra. Via fadderorganisationen får du dessutom information om landet barnet lever i, om de förhållanden han eller hon vuxit upp under och barnets familj. De flesta organisationer skickar dessutom årliga rapporter om barnet.
Du vet exakt vad dina pengar används till, och du vet att du möjliggör ett helt liv med dem. Pengarna täcker kostnaderna för barnets mat varje dag, för tak över huvudet och kläder på kroppen, för vård om det blir sjukt, och – viktigast av allt – skolgången.
Du kan själv välja vilket land ditt fadderbarn ska komma ifrån (ofta också kön, ibland åldersgrupp). Det kan vara ett land du rest i, ett land vars språk du talar, ett land vars kultur alltid intresserat dig. En extrabonus är att du kan besöka ditt fadderbarn. Tänk vilket alternativ till semesterresan i Grekland! De som gjort dessa resor säger ofta att det varit bland de starkaste upplevelserna i deras liv.
Om du har egna barn är ett fadderbarn ett fantastiskt fönster ut mot världen. Vilken geografilektion kan tävla med personliga brev från ett land på andra sidan jordklotet?
Och sist, men kanske viktigast av allt: ett barn som får en utbildning har alla förutsättningar att få ett jobb och kunna försörja en familj en dag och kunna arbeta för att bygga upp sitt land. Att bli fadder är att hjälpa på långsikt, att ge fiskaren ett nät att fiska med istället för en fisk i handen.
Om du har läst ända hit har du troligtvis använt mer tid än vanligt på frågan om hur man kan hjälpa dem som lever i nöd. Om det verkar vara en hjälpform som kunde intressera dig, följer här namnen på tre internationella fadderorganisationer som alla har ett väldigt gott rykte och erbjuder klar och tydlig information om hur der fungerar och hur dina pengar används. Webbadresserna är till deras finländska avdelningar. För att få uttömmande information på svenska kan det löna sig att besöka deras hemsidor i Sverige.
Plan International: www.plan.fi
SOS-Barnbyar: www.sos-lapsikyla.fi
World Vision: www.kummi.fi (existerar inte i Sverige)
P.S. Att vara fadder kostar i regel 25 euro i månaden. Summan kan verka stor, men utbrett på alla månadens dagar blir det faktiskt mindre än en euro per dag. En euro per dag för att ge ett nytt liv åt en människa och kunna följa med henne eller honom under många år är inte ett särskilt högt pris.
Text: Kajsa Törnroth