Ekospartips inför julen
Svar:
”Eko-” brukar ju stå för både ekonomi och ekologi i sammansatta ord, så du planerar en riktig ekojul genom att fira en både ekonomisk och ekologisk jul. Jag understöder det varmt och även om min kompetens ligger på det ekonomiska planet skall jag försöka ge dig några vinkar som också är ekologiska.
Jag får faktiskt ofta höra att ekologiska val är dyrare men det är nog egentligen så att man kan hitta mycket som är både ekologiskt och ekonomiskt. Om vi utgår i från att det kanske mest ekologiska man kan göra i julfirandet, är att begränsa och minska sin konsumtion som helhet, kan väl ingen påstå att det inte skulle vara mer ekonomiskt också. Gör du det kan du säkert satsa på ekologiska produkter istället utan att förlora all ekonomisk inbesparing, det gäller att prioritera.
Då det gäller matvaror är det dessutom en sanning med modifikation att ekoproducerat alltid skulle vara dyrare. Det beror nog också på vilka typs varor det gäller och på inköpskanalen. Prisskillnaderna kan också vara ganska marginella. Då det gäller till exempel mjöl och gryn, som ju i båda fallen är förmånliga råvaror, är totalutgiften inte stor, i synnerhet om man bakar brödet eller gör lådan själv. Beaktansvärda alternativ till ekologiskt producerade matvaror är de närproducerade som trots att de kanske inte är lika ”rena” kan uppfattas som ekologiska val om man i stället tänker på transporterna.
För att banta ner julmatskostnaderna skall du nog i första hand minska på mängderna och sorterna och sprida ut maträtterna på flere dagar. Mindre mängder gör också att man inte behöver kasta mat. I mån av möjlighet bakar man och lagar själv, istället för att köpa färdiglagat. Firar man många tillsammans kan man gärna ha knytkalas. Ekonomisk mat bygger även då det gäller julmat i grunden på kostpyramiden där man ur basen väljer spannmål i olika former, potatis och rotfrukter. Om du vill minska på kostnaderna kan du alltså öka andelen “basingredienser” och minska andelen proteiner på tallriken.
Men de flesta kan nog minska mest på konsumtionen gällande julklapparna. Diskutera med familj, släkt och vänner om dina idéer. Ni kan eventuellt helt sluta med julklappar till vuxna, ni kan bilda en julklappsring bland dem som firar tillsammans så att var och en ger endast en julklapp, varvid givare och mottagare varierar från år till år, ni kan ge gemensamma julklappar, ni kan ge endast gåvor som mottagaren behöver o.s.v. Utgå från verkliga behov, istället för att samla idéer och skapa behov ur kataloger och i affärer.
Det är klart att man också kan få goda idéer då man går runt och tittar, i synnerhet om man har litet ”kritiska linser” på sig. Varför köpa schampoo och tvål i en slarvigt sydd toiletteväska, om mottagaren inte behöver en sådan? Plocka istället själv ihop nödvändiga, mer ekologiska, artiklar som ser trevliga ut tillsammans och gör ett eget paket. Detsamma gäller också matgåvor, man kan själv kombinera en matvara med ett lämpligt redskap och göra det mer personligt. Tänk dessutom alltid en extra gång innan du köper något som behöver ström i form av el eller batterier.
Ett bra alternativ för prylar är att ge tjänster eller upplevelser istället. I synnerhet äldre, men även yngre, som tycker sig ha allt vad de behöver, blir glada av att få en tjänst, såsom städhjälp, skjutsning, barnvaktning, en middag, ett besök o.s.v. Även för barn som inte har så mycket pengar till julklappsinköp är det en bra möjlighet.
Det viktigaste med julen är ändå för de flesta stämningen, lugnet och traditionerna. Dessa behöver inte kosta så mycket. Satsa alltså på dessa; för att skapa stämning behövs inte en massa nya juldekorationer utan det räcker med litet doft, levande ljus och några julprydnader som man tar fram år efter år. Traditioner inger trygghet och skapar stämning och det finns många alternativ som inte kostar något. Julförberedelser tillsammans, “de vackraste julsångerna” i kyrkan före jul, besök vid gravarna, är bara några exempel på vad man kan göra.
Återanvändning är ju ett annat viktigt ekologiskt begrepp. Det sägs att givandet ger den största tillfredsställelsen, så inventera skåp och källare och sortera bort kläder och saker du inte behöver. Det finns ofta många insamlingar inför jul och du får det dessutom julstädat på köpet. Information om ekologisk städning kan du få från oss.
God och Fridfull ”eko i kvadrat” Jul!