Ekotävling synliggör de goda gärningarna
I ett mejl uppmanade Jessica Suni sina studiekamrater att göra små ekologiska förändringar i sitt liv och anmäla dem till henne för att på så sätt samla ekopoäng.
– De ekologiska förbättringarna behövde inte vara otroligt stora. Poäng fick man om man till exempel valde att ta en porslinskopp i stället för en paffmugg när man köpte sitt kaffe, eller om man bestämde sig för att ta ett tuggummi i stället för en cigarett på pausen. Alla som gjorde riktigt stora ekologiska förbättringar (typ: slutade röka) fick också automatiskt ett pris, berättar Jessica.
Resultaten var fina. I slutet av terminen hade många vant sig vid att köpa sitt kaffe i en porslinsmugg, och en del berättade att de fortfarande tog trapporna i stället för hissen ”fast de inte längre behövde”. Också större förändringar skedde. En studiekamrat valde att byta bilen till bussen, en annan började äta mer vegetariskt och en tredje trappade ner på rökandet. Många började även heja på varandra när det kom till miljösmarta vardagsval.
– Det kan hända att mina kurskamrater skulle ha gjort de här förändringarna utan någon tävling. Syftet med ekopoängen var ändå att synliggöra alla de små, goda val vi har möjlighet att göra varje dag, men som sällan uppmärksammas. Alla som sett besväret att samla ihop minst tio poäng belönades med ekologiska priser, säger Jessica.
Enkelt koncept
Konceptet är enkelt och kan anpassas till skolor, arbetsplatser eller föreningar, varför inte också till den egna familjen? Man kan antingen välja en ansvarsperson eller kollektivt komma överens om poängsättningen. På arbetsplatsen kan man kanske belöna deltagarna som ett team. Skolungdomar torde igen ganska lätt kunna skaffa sponsorer bland olika ekoföretag.
Priserna är symboliska, men viktiga. Det allra viktigaste är ändå att man uppmuntrar varandra till miljösmarta val. Alla goda gärningar – också de små och vardagliga – har en inverkan.
Text: Jessica Suni och Mikaela Groop
________________________________________________________
Vinn "Lingon & läppstift"!
Funderar du på frågor om miljö, välbefinnande och livsstil? Behöver du inspiration för att komma igång med en hållbar livsstil?
Vi uppmanar nu Marthas läsare att starta sin egen ekopoängtävling och börja samla ekopoäng. I Martha nr 1/2012 publicerar vi berättelser om personer som genom att plocka åt sig ekopoäng har gjort små ekologiska förändringar i sin vardag.
Kontakta oss på marthabladet@martha.fi och berätta om dina upplevelser och erfarenheter. Skriv ”Ekopoäng” i ämnesfältet och uppge ditt namn och ditt telefonnummer samt din hemadress. Bland dem som inkommit med bidrag lottar vi ut tre exemplar av succéboken Lingon & läppstift av Noora Shingler. Senast 13.12.2011 vill vi ha ditt svar. Lycka till!
________________________________________________________