En glutenfri jul i Marthaförbundets julkalender
I år tar Marthaförbundets julkalender avstamp i glutenfria recept. Hushållsrådgivare Fanny Nykvist bjuder på kunskap och inspiration om glutenfria julklassiker.
Varje söndag dyker ett nytt avsnitt upp i Marthaförbundets sociala medier. Både på Facebook och på Instagram. Hushållsrådgivare Fanny Nykvist bjuder på enkla julrecept och tips för dig som vill komma igång med glutenfri bakning.
– Väldigt många familjer har åtminstone en glutenallergiker runt julbordet och vi försöker göra julen lite roligare för dem. Jag kan inte heller äta gluten och jag bjuder nu på mina egna bästa recept, säger Fanny Nykvist.
Vad är celiaki?
Ungefär 150 000 finländare följer en glutenfri kost och antalet har ökat de senaste åren. En glutenfri kost innebär att man undviker gluten, ett protein som finns i spannmål så som vete, råg och korn. De här spannmålen ersätts då med glutenfria alternativ och dieten följs främst av personer som fått diagnosen celiaki.
Vid glutenfri bakning är valet av mjöl avgörande för att uppnå bra konsistens och smak.
– Eftersom glutenfria mjöl inte innehåller gluten är det också viktigt att tillsätta stärkelse eller en strukturgivare i degar för att uppnå ett bra slutresultat, säger Nykvist.
– När man bakar glutenfritt är det också bäst att mäta upp mjölmängderna i gram istället för att mäta i deciliter. Glutenfritt mjöl packas lätt ihop i mjölförpackningen. Fluffa upp mjölet med en gaffel innan mätning! Allt här ska jag berätta mer om i julkalendern.
Fannys 4 bästa tips att servera trygg glutenfri mat
▪️ Undvik kontaminering. Håll alltid arbetsytor, redskap och köksutrustning rena från gluten. Tänk på att även små mängder kan orsaka problem för en person med celiaki.
▪️Dubbelkolla produkter. Var noggrann med att läsa innehållsförteckningar på alla produkter. Om du är osäker på om något är glutenfritt, ta en bild av innehållsförteckningen och skicka till personen som äter glutenfritt för att kontrollera.
▪️ Naturligt glutenfria rätter. För större tillställningar eller bjudningar, välj gärna rätter som är naturligt glutenfria och som alla kan äta.
▪️ Separat servering. Om du serverar glutenfria alternativ, håll dem åtskilda från annan mat för att undvika korskontaminering. Använd separata serveringsfat och redskap för glutenfri mat. Var även tydlig i in kommunikation gällande den glutenfria maten, lägg gärna ut lappar på det som är glutenfritt.