Erica Håkans: "Det finns mer konstruktiva sätt att skapa en identitet än att konsumera"
Vasabon Erica Håkans är aktuell med debattboken Lyckohjulet som utkom i augusti 2021. Inför slutspurten av Köpfri november ställer vi fyra frågor om konsumtion.
Erica Håkans är bosatt i Vasa. Hon är copywriter, översättare och fil.mag. i engelska. Erica har dansat sedan barnsben och skriver även dikter och annan skönlitteratur. Hon gillar vintagekläder och det norska bandet a-ha, ogillar dokusåpor och nedskräpning.
Vad går din konsumtionskritik ut på?
– Jag ifrågasätter att konsumtion överhuvudtaget har en så central roll i det västerländska samhället. Jag vill lyfta fram att konsumtions- och skönhetsidealen ofta är mycket osunda och att det finns andra, mer konstruktiva sätt att skapa en identitet än att konsumera.
Varför behöver vi tänka på vår konsumtion?
– Konsumtion berör i princip allt: fritid, boende, mat, jobb och familj. Vi bör konsumera medvetet och beakta både miljön och sociala aspekter i produktionsländerna. Konsumtion har sina konsekvenser. Tidigare, då man tillverkade sina saker själv, hade man större respekt för och tog hand om sina ägodelar bättre, visserligen för att man var mer eller mindre tvungen. Nu måste vi dock på allvar återgå till en alltmer cirkulär ekonomi för att få resurserna att räcka till.
Vad skulle du klara dig utan i dag och vad behöver du?
– Jag har slutat nöjesshoppa. Om jag till exempel behöver nya skor, de finns att köpa och jag har råd vore det ju dumt att låta bli. Men att shoppa för att fylla ett tomrum får bara lyckohjulet att snurra på högvarv. Det är ett klockrent recept på beroende.
– Marthaförbundets kampanj Köpfri november och andra jippon drar viktig uppmärksamhet till temat. Min egen erfarenhet är dock att om man bara skjuter upp sin konsumtion till senare är det en form av självbedrägeri. Att komma till insikt kring sina egna konsumtionsvanor kan vara en lång process som kräver energi och ihärdighet.
Vilket är ditt personliga recept på välmående: vad kan vi göra för att må bra, inte bara i dag, utan också i framtiden?
– Jag tror att vi måste närma oss och lära oss respektera naturen på nytt samt uppskatta det vi redan har. Om vi vågar ta ansvar för våra handlingar, förbinda oss i nära relationer och engagera oss i frågor som vi anser viktiga får vi ett rikt liv på ett helt annat plan och kan bättre disponera över vår tid. I ett samhälle där status och prestationer är den huvudsakliga måttstocken på framgång är det inte alls konstigt att så många mår dåligt.