Farsdagsmiddag på tre sätt
Farsdag är en speciell dag som är tillägnad alla fantastiska pappor och fadersfigurer där ute. Det är en utmärkt tid att visa uppskattning och kärlek till de fadersgestalter som har spelat en avgörande roll i våra liv. För många är maten en väg till hjärtat. Överraska din förebild med en hemlagad måltid som du har förberett med kärlek!
Marthaförbundet bjuder på tre olika middagsalternativ, så att var och en kan tillreda enligt egen kapacitet. Gäddwallenbergare vänder man ihop i ett ögonblick, medan nudelsoppan kräver lite mera förberedelser. Och den riktigt tålmodiga kan satsa på långkok i form av en mustig älggryta!
En smakrik hyllning från Östersjön till vår hjälte.
Gäddwallenbergare
4 portioner
500 g gäddfilé
2 dl grädde
1 ägg
2–3 tsk salt
vitpeppar
smör till stekning
surskorpor till panering
Pepparrotssmetana
2 tsk riven pepparrot
1 dl smetana eller creme fraiche
Så gör du
- Strö salt över de kalla gäddfiléerna.
- Hacka gäddan smått med kniv eller mixa med mixerstav till en massa. Tillsätt ett ägg under omrörning samt grädde. Krydda med vitpeppar, några drag med kvarnen.
- Krossa surskorporna i en matberedare eller en mortel
- Forma små bulliga biffar av smeten, vänd i surskorpspaneringen och stek i smör.
- Vispa upp smetanan, rör ner pepparroten, tillsätt en nypa salt. Servera de färdiga biffarna med pepparrotssmetana och kokt potatis.
Hett och härligt med soppa på fars dag.
Nudelsoppa med tofu, trattkantareller och ägg
4 portioner
Buljong
200 g svamp
1 tsk chiliflakes
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 msk soja
1 msk sesamolja
1 ½ l vatten
Marinerad svamp
150 g svamp, gärna trattkantareller
5 msk soja
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
1 tsk socker
färsk koriander
Nudelsoppa
marinerad svamp
buljong
4 portioner risnudlar
2 kokta ägg
ca 300 g marinerad tofu
kål, gärna kinakål eller vitkål
2 vårlökar
färsk koriander
sesamolja
Så gör du:
Buljong
- Finriv ingefäran och vitlöken, hacka svampen i mindre bitar.
- Hetta upp en kastrull med sesamolja och tillsätt ingefäran, vitlöken och chiliflakes. Låt steka i nån minut utan att det bränns. Tillsätt svampen och låt steka lite till.
- Häll på vatten och soja och låt koka under lock i minst en halvtimme men gärna upp mot två timmar. Sila buljongen och smaka av med salt.
Marinerad svamp
- Skiva chili tunt, finriv ingefära och vitlök och blanda ihop med soja och socker. Skär svampen i mindre bitar och blanda med marinaden. Riv även ner koriander i marinaden
Soppan
- Koka äggen i 5 minuter och 30 sekunder och kyl ner direkt i iskallt vatten.
- Strimla kålen och lägg i iskallt vatten för att få den riktigt krispig.
- Skär tofu i bitar och stek i sesamolja tills den får fin yta. Skiva vårlöken tunt och hacka koriandern mindre.
- Koka nudlarna enligt förpackningen och lägg nudlarna portionsvis i skålar.
- Häll på den varma buljongen så det täcker nudlarna. Skala och dela äggen, lägg på resten av ingredienserna till nudelsoppan och droppa över sesamolja.
Mustig älggryta
4 portioner
1 kg älgkött
2 lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk rybsolja
2 dl rödvin
3 msk balsamvinäger eller kråkbärsvinäger
3 dl torkade trattkantareller eller 1 l färska
3 msk viltfond
2 msk soja
8 dl vatten
3 lagerblad
2 dl tranbär
persilja
Så gör du
- Ansa köttet från hinnor och skär i tärningar.
- Ansa lök och vitlök. Skär i klyftor.
- Bryn köttet och löken i oljan i en gjutjärnspanna.
- Tillsätt vin, kråkbärsvinäger, trattkantareller, fond, soja, vatten och lagerblad. Låt koka upp.
- Låt grytan puttra på svag värme i 1–1 ½ timme (beroende på köttets mörhet). Tillsätt tranbären och låt småkoka ytterligare 1 timme. Tillsätt persilja. Smaka av. Servera med ugnsbakade rotsaker och potatis.
Text: Toni Rautakoski, hushållsrådgivare
Foto: Karin Lindroos