Fermentera vilda växter
Fermentering ger en fylligare smak på torkade vilda växter.
Fermentering innebär aktivering av mjölksyrebakterierna i växten före torkning. Dessa aktiveras genom att bladen gnuggas. Fermentering ger en fylligare och aromrikare smak på torkade vilda växter, så som blad av rallarros, älggräs, smultron, rönn, nässla och hallon. De fermenterade växterna blir extra goda i te eller som krydda. En god kombination för en teinfusion är rallarros-, hallon- och svartvinbärsblad.
Fermentera vilda växter
- Bred ut rena växter i solen eller i rumstemperatur några timmar för att vissna. Om det är ett torrt år, bearbeta dem direkt.
- Mjölksyrebakterierna finns på växten och på våra händer. Genom att gnugga växterna sipprar växtsaften fram och i den höjda temperaturen skapas en gynnsam miljö för bakterierna. Bakterierna jobbar med bladen och ger upphov till aromatisk smak och tar bort gräskaraktär.
- Lägg de bearbetade bladen luftigt i en glasburk och låt burkens lock ligga på glänt under fermenteringen. Ställ burken på en varm plats (40–50 grader), till exempel i en torkugn eller i en kylväska som värms upp med en varmvattenflaska. Temperaturen bör hållas jämn. Om det är för svalt kan bladen mögla, om det är för varmt dör mjölksyrebakterierna. Lämplig fermenteringstid är från en timme till ett dygn, tills bladen blivit bruna.
- Bred ut örterna för att torka luftigt.
- Fermenterade och torkade örter förvaras skyddade mot ljus och lufttätt förpackade så att aromerna inte avdunstar.