Finns det risk för elavbrott? Tänk på det här!
Hur förberedd är du om strömmen plötsligt försvinner? Genom att planera i förväg kan du säkerställa att vardagen flyter på även vid ett strömavbrott. Här följer några snabba tips för att klara situationen tryggt och säkert.
1. Förbered hemma. Ha en batteridriven radio, så att du kan få information även om strömmen går. Ha även extra batterier till hands! Skaffa gärna en laddbar lampa eller ficklampa.
2. Laddade enheter. Förutom att ladda alla enheter bör du ha en powerbank som kan användas för att ladda din telefon flera gånger. En solcells- eller handdriven laddare är användbar!
3. Reservvatten. Förutom att lagra minst 2–3 liter vatten per person och dag, är det bra att ha behållare eller kannor som är rena och kan användas för att samla vatten om vattentillgången störs.
4. Matförsörjning. Ha ett förråd med mat som kan förvaras i rumstemperatur, snabbt tillagas på campingkök eller gasgrill, och som är ätbart även kallt. Exempel är konserver, nötter, torkade frukter och tex pasta. Förvara matvaror på ett sådant sätt att du konsumerar äldre produkter först och fyller på med nya efterhand. Ät mat som riskerar att förfaras från kylen.
5. Vid storm: Säkra lösa föremål utomhus. Se till att alla lösa föremål i trädgården, på balkongen eller uteplatsen är säkrade! Ställ dem på en säker plats eller förvara inomhus, så de inte kan blåsa iväg och orsaka skada
6. Alternativa värmekällor. Om du har en vedspis eller kamin, se till att den är i gott skick och att du har tillräckligt med ved. Värmeljus och extra filtar kan också hjälpa till att hålla värmen.
7. När strömmen kommer tillbaka: Efter ett långt avbrott, kontrollera tillståndet på maten i frysen och kylen. Om mat har tinat men fortfarande är kall, kan den tillagas direkt, men om den verkar osäker bör den kasseras.
Tänk på det här i trafiken!
Planera för bränslebrist. Tankstationer och laddningsstationer kan snabbt stängas vid strömavbrott. Se till att alltid ha minst en fjärdedel av tanken fylld! Om trafikljusen inte fungerar ökar risken för trafikolyckor. Var extra försiktig vid korsningar och följ vägledning från poliser eller frivilliga som hjälper till att styra trafiken.
Och som vanligt:
1. Hushåll med vatten: Om vattenleveransen avbryts, använd ditt vattenförråd sparsamt. Försök att samla vatten i rena kärl om det återställs tillfälligt. Undvik att använda toaletten om vattenflödet är begränsat och använd en tillfällig lösning som en plastpåse i hink
2. Kommunikation: Radio är en viktig informationskälla under ett strömavbrott. Se till att ha en batteridriven eller uppladdningsbar radio och följ Yle eller lokala radiostationer för uppdateringar och instruktioner. Du kan också få mera information i 112-appen!
3. Hjälp andra: Om du bor i en lägenhet eller bostadsområde, samordna med dina grannar. Kolla in på äldre eller personer med särskilda behov för att se om de behöver hjälp under strömavbrottet. Tillsammans kan ni organisera resurser och information!