Fira matkulturdagen med oss i Karleby!
Varmt välkommen på den österbottniska matkulturfesten måndagen den 7.10. Dagen uppmärksammas på idylliska Poro-Pirtti i Karleby. Ta med hela familjen!
Mellan 3-10 oktober pågår den finlandssvenska matkulturveckan. Måndagen den 7 oktober uppmärksammar vi den finlandssvenska matkulturens mångfald och rikedom på Poro-Pirtti i Karleby. Evenemanget går av stapeln mellan kl. 16.00 och 19.00. Matkulturdagen är en möjlighet att samlas, mingla och njuta av det bästa som regionen har att erbjuda.
Torg med lokala kulturspannmål
Under eftermiddagen kommer det att finnas möjlighet att mingla med lokala marthaföreningar och bekanta sig med marthatorget fullt av lokala produkter. Här kommer Annagården (på bilden ser du ägarna Maria och Ronny Nyman) och Otto gård att delta och presentera sina kulturspannmål, vilket innebär att besökarna får en unik chans att lära sig mer om gamla spannmålssorter. Gårdarna är kända för sitt arbete med att bevara och främja odlingen av äldre spannmålssorter. Dessutom kommer andra lokala utställare och företagare att delta.
Lätt middag med kaffe
För den som vill njuta av en lätt måltid, kommer det att serveras en middag tillagad av kulturspannmål för en symbolisk kostnad av 5 €. Maten är noggrant tillagad för att framhäva de unika smakerna och näringsvärdena i dessa traditionella råvaror. Marthaförbundets hushållsrådgivare Fanny Nykvist står för matlagningen och lovar en meny som inte bara mättar magen utan även ger en smak av lokal historia.
Ingen marthasammankomst är komplett utan kaffe och bullar! Anki Hagnäs ansvarar för serveringen. Besökarna kan njuta av nybakade bullar tillsammans med en kopp kaffe.
Träffa renar och getter
Under kvällen har besökarna möjlighet att träffa renarna som bor på Poro-Pirtti. De som är intresserade av att lära sig mer om renar och getter kan delta mot en liten avgift.
Bekanta dig med Marthas verksamhet
För de som är intresserade av att utforska mer om Marthaförbundets verksamhet finns ett särskilt marthabord där förbundets organisationskoordinator Jessica Åhman svarar på frågor.
Observera att vi endast har kortbetalning. Vi tar inte emot kontanter eller Mobilepay.
Evenemanget är öppet för alla som vill lära sig mer om lokal matkultur. Kom och upptäck vad regionen har att erbjuda, njut av en lätt middag på kulturspannmål, och lär känna de engagerade människor som arbetar för att bevara och främja vårt gemensamma kulturarv. Ingen förhandsanmälan krävs.
Kulturspannmål - vad är det?
Med kulturspannmål avses ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått förädling för att ge maximal skörd. Under matkulturveckan fokuserar Marthaförbundet på äldre vetesorter så som emmer, enkorn, speltvete och lantvete.
Matkulturveckans program
- Torsdag 3.10 Poddsläpp: Marthapodden om kulturspannmål
- Lördag - söndag 5-6.10 Slow Food-festivalen, Fiskars: Elisabeth Eriksson föreläser om användningen av kulturspannmål.
- Måndag 7.10 Matkulturfest i Karleby. Bekanta dig med kulturspannmål och marthamingel på Poro-Pirtti.
- Måndag 7.10 Matdemo på Odet. Hushållsrådgivarna Sandra Mellberg och Elisabeth Eriksson lär dig använda bland annat emmer, enkorn och spelt!
- Tisdag 8.10 Grötbaren i Marthaköket på Busholmen är öppen! Vi bjuder på kunskapsfrukost.
- Onsdag 9.10 Finlandssvenska matkulturdagen firas med fest på Malmgård i Lovisa. Middag, mingel och matkulturstipendiet delas ut.