Förmånlig nyårsmiddag för två
Inför det nya året är det trevligt att bjuda upp till en festlig middag. Det behöver inte vara de mest exklusiva råvarorna som används för att komponera nyårsmenyn. Det går också att lyxa till nyårsmiddagen med förmånligare råvaror och istället satsa lite extra tid i köket. Delar av middagen kan förberedas dagen innan nyårsafton.
Meny
Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
Abborre med kål, bakade tomater, sojasmör, ingefära och morot
Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås
Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
2 portioner
Pris: ca 2,05 € per portion
Sesamfröknäcke
- 1 dl havreflingor
- 2 dl sesamfrön
- 1/3 tsk salt
- ½ dl potatismjöl
- 2,5 dl vatten
Rödkål
- 150 g rödkål, strimlad
- ½ msk vitvins- eller äppelcidervinäger
- 1 tsk socker
- 1 krm salt
Wasabimajonnäs
- 1 äggula
- ½ tsk senap
- ½ tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
- ca ½ dl rypsolja, neutral
- ca 2 tsk wasabi
- 1 krm salt
Svamp
- 100 g färsk svamp eller 10 g torkad
- 1 msk rypsolja till stekning
- ½ tsk salt till stekning
- 1 msk rypsolja
- ½ tsk sojasås
- ½ tsk vinäger
- ½ krm chiliflakes
- Sesamfröknäcke: Blanda torra ingredienser i en skål. Koka upp vattnet och rör ner i skålen. Bred ut degen till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper. Grädda cirka 1 timme i 150 grader.
- Rödkål: Strimla rödkålen tunt med en osthyvel. Blanda med vinäger, socker och salt.
- Majonnäs: Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan först droppvis under kraftig vispning och sedan i en tunn stråle. Smaksätt majonnäsen med wasabi och salt.
- Svamp: Blanda olja, sojasås, vinäger och chiliflakes till en marinad. Stek svampen i olja tills den får färg och salta. Vänd ner den varma svampen i marinaden.
- Inför servering: Bred wasabimajonnäs på fröknäcke och toppa med svamp och rödkål.
Sik/abborre med bakade tomater, kål, sojasmör, morot och ingefära
2 portioner
Pris: ca 3,83 – 5,33 € per portion
Fisk
- 200–250 g sik-, gös- eller abborrfilé
- salt
Tomat
- 1 ask körsbärstomat
- 2 msk rypsolja
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar
Sojasmör
- 50 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk sojasås, gärna japansk
- 1 tsk riven ingefära
Övriga tillbehör
- 30 g nötter
- 1 morot
- Ca 20 g ingefära
- Vitkål, två klyftor
- Rypsolja, ca ½ dl
- Sojasmör: Vispa ihop samtliga ingredienser till en jämn massa, ställ in i kyl fram till servering.
- Bakad tomat: Skala och skiva vitlök tunt. Blanda vitlök och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö på salt och peppar. Baka tomaterna i 175 grader i cirka 30 minuter.
- Övriga tillbehör: Rosta nötterna i en torr och het panna tills de får färg. Skala och strimla ingefäran tunt. Hyvla moroten i tunna skivor. Skär kål i klyftor så att rotstocken sitter kvar och håller ihop klyftorna.
- Fisk: Byxa abborrfilén eller bena ur sikfilén. Strö salt på filéerna.
Inför servering:
- Hetta upp olja i en stekpanna. Fritera ingefära och morot tills de blir krispiga, låt rinna av på papper och salta lätt.
- Låt kålen steka på båda sidorna och salta lätt. Håll varm fram till servering.
- Stek fiskfilén på båda sidor.
- Lägg upp bakad tomat, kål och fisk på tallrikar. Forma smöret till små ägg och placera ovanpå kålen/fisken. Toppa med friterad ingefära, morot och rostade nötter.
Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås
2 portioner
Pris: ca 1,38 € per portion
- 2 apelsin
- 2 kulor vaniljglass
- 30 g nötter
Kolasås
- 1 dl vispgrädde
- ½ dl farinsocker
- ½ krm salt
- ½ krm chiliflakes
- Rosta nötterna i en torr och het panna tills de får färg. Låt svalna och hacka i mindre bitar.
- Filéa apelsinerna och skär i bitar.
- Koka samtliga ingredienser till såsen i en tjockbottnad kastrull. Rör om ibland och koka cirka 5 minuter eller tills såsen tjocknar.
- Placera hälften av kolasåsen i botten på serveringsskålar eller –glas. Fyll på med apelsin och placera en kula vaniljglass ovanpå. Häll på resten av den varma kolasåsen och strö nötter ovanpå.
Inköpslista/du behöver:
Färskvaror
- 2 apelsin
- 1 ask körsbärstomat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- Ca 25 g ingefära
- Vitkål, två klyftor
- 150 g rödkål, strimlad
- 100 g färsk svamp eller 10 g torkad
- 1 ägg
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 dl vispgrädde
- 200–250 g sik-, gös- eller abborrfilé
- vaniljglass
Torrvaror
- Rypsolja, ca 2 dl
- Salt och peppar
- Socker
- ½ dl farinsocker
- sojasås, gärna japansk (ca 1 msk)
- vinäger
- 60 g nötter
- 1 dl havreflingor
- 2 dl sesamfrön
- ½ dl potatismjöl
- Ca 2 tsk wasabi
- chiliflakes
- senap
Förberedelser (dagen innan)
- Baka sesamfröknäcke
- Marinera rödkål
- Wasabimajonnäs
- Sojasmör
- Rosta nötter (till varm- och efterrätt)
- Kolasås