Fredagsmys - fisktacos och chokladdoppad frukt

Fredagsmys - fisktacos och chokladdoppad frukt

Tillred de olika tillbehören tillsammans och duka upp för en stämningsfull middag där var och en får komponera sin egen portion.

Fisktacos


Fisktacos

4 portioner

Testa nya smaker till fredagstacos, här med små fiskbiffar av inhemsk fisk samt en kålsallad med härlig syra och koriander.

8 tacoskal

fiskbiffar

kålsallad

2 dl naturell yoghurt/gräddfil

1/2 strimlad gurka

Små fiskbiffar

200 g filé av mört, id, gädda eller braxen

1 dl grädde

1 ägg

(2 msk ströbröd)

1/2 dl riven lagrad ost

1/2 dl fint strimlad salladslök

1/2 tsk salt

vitpeppar

olja till stekning

Kålsallad

1 bit vitkål (ca 300 g)

1 chili eller enligt smak

1/2 kruka koriander

1 salladslök

1 äpple

1 msk saft av citron

1,5 msk rypsolja

1 msk jordnötssmör

1/2 tsk salt

1/2 msk riven ingefära

Gör så här:

Fiskbiffar

  1. Mixa fiskfilén och grädde till en jämn massa. Tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten svälla en stund.
  2. Värm olja i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar. Sväng biffarna när de har fått fin stekyta.

Kålsallad

  1. Hyvla eller strimla kålen. Strimla chili, koriander, salladslök och äpple.
  2. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner bland övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt mera salt eller syra vid behov.

Tillbehör

Strimla gurka och värm tacoskalen och biffarna. Servera!

Chokladdoppad frukt med strössel

4 portioner

Choklad och strössel ger fruktfatet extra lyx och påminner om chokladfondue. Variera med frukt enligt säsong. Variera receptet genom att servera rostade frön och hackad mandel eller nötter som strössel.

Ca 1 kg frukt, t.ex. inhemska äpplen och päron

Mandelströssel

50 g skalad mandel/nötter

½ msk socker

Havreströssel

½ dl havreflingor

½ tsk socker

½ tsk kanel/1/4 tsk kardemumma/1 krm vaniljpulver

Chokladganache

100 g choklad

½ dl vispgrädde 


Gör så här:

Mandelströssel

  1. Hacka mandeln. Smält socker i stekpanna. Tillsätt mandeln i stekpannan. Rör om och låt svalna på ett fat.

Havreströssel

  1. Värm ingredienserna i en het stekpanna under omrörning. Stäng av när sockret börjar smälta. Låt svalna på ett fat.

Frukt

  1. Skala och skär frukten i klyftor eller bitar. Lägg upp på ett fat.

Chokladganache

  1. Bryt chokladen i bitar. Värm grädden under omrörning. Stäng av plattan när den börjar ånga och rör ner chokladen tills den smälter och rör tills det blir en smidig chokladsmet.

Servera strössel, choklad och frukt i olika skålar och låt alla dippa sin egen frukt.

Se alla artiklar