Fredagsmys - fisktacos och chokladdoppad frukt
Tillred de olika tillbehören tillsammans och duka upp för en stämningsfull middag där var och en får komponera sin egen portion.
Fisktacos
4 portioner
Testa nya smaker till fredagstacos, här med små fiskbiffar av inhemsk fisk samt en kålsallad med härlig syra och koriander.
8 tacoskal
fiskbiffar
kålsallad
2 dl naturell yoghurt/gräddfil
1/2 strimlad gurka
Små fiskbiffar
200 g filé av mört, id, gädda eller braxen
1 dl grädde
1 ägg
(2 msk ströbröd)
1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dl fint strimlad salladslök
1/2 tsk salt
vitpeppar
olja till stekning
Kålsallad
1 bit vitkål (ca 300 g)
1 chili eller enligt smak
1/2 kruka koriander
1 salladslök
1 äpple
1 msk saft av citron
1,5 msk rypsolja
1 msk jordnötssmör
1/2 tsk salt
1/2 msk riven ingefära
Gör så här:
Fiskbiffar
- Mixa fiskfilén och grädde till en jämn massa. Tillsätt övriga ingredienser. Låt smeten svälla en stund.
- Värm olja i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar. Sväng biffarna när de har fått fin stekyta.
Kålsallad
- Hyvla eller strimla kålen. Strimla chili, koriander, salladslök och äpple.
- Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner bland övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt mera salt eller syra vid behov.
Tillbehör
Strimla gurka och värm tacoskalen och biffarna. Servera!
Chokladdoppad frukt med strössel
4 portioner
Choklad och strössel ger fruktfatet extra lyx och påminner om chokladfondue. Variera med frukt enligt säsong. Variera receptet genom att servera rostade frön och hackad mandel eller nötter som strössel.
Ca 1 kg frukt, t.ex. inhemska äpplen och päron
Mandelströssel
50 g skalad mandel/nötter
½ msk socker
Havreströssel
½ dl havreflingor
½ tsk socker
½ tsk kanel/1/4 tsk kardemumma/1 krm vaniljpulver
Chokladganache
100 g choklad
½ dl vispgrädde
Gör så här:
Mandelströssel
- Hacka mandeln. Smält socker i stekpanna. Tillsätt mandeln i stekpannan. Rör om och låt svalna på ett fat.
Havreströssel
- Värm ingredienserna i en het stekpanna under omrörning. Stäng av när sockret börjar smälta. Låt svalna på ett fat.
Frukt
- Skala och skär frukten i klyftor eller bitar. Lägg upp på ett fat.
Chokladganache
- Bryt chokladen i bitar. Värm grädden under omrörning. Stäng av plattan när den börjar ånga och rör ner chokladen tills den smälter och rör tills det blir en smidig chokladsmet.
Servera strössel, choklad och frukt i olika skålar och låt alla dippa sin egen frukt.