Glutenfri morotslåda, beräkna rätt till julbordet och vad är den godaste desserten?
Julakuten öppen ännu i dag fram till klockan 15. Hör av dig med dina frågor mitt i eller inför julstöket! Skriv din fråga i en kommentar, mejla till hushall @ martha.fi eller ring 010 279 7279.
Fråga: Hur gör jag glutenfri, mjölkfri och äggfri morotslåda?
Svar Koka risgrynen för morotslådan i vatten eller mandelmjölk. Havremjölk, kokosmjölk eller rismjölk är andra alternativ. Lämna bort skorpsmulorna eller välj ett glutenfritt alternativ. Också mandelspån är gott och ger en snygg yta. Ägg som vanligtvis binder massan ersätts med lupinmjöl (finns bland annat på Ruohonjuuri och liknande affärer). Blanda enligt följande: 1 msk lupinmjöl och 2 tsk vatten = 1 ägg.
Fråga: Hur mycket mat ska jag beräkna till julbordet?
150 gram skinka / person
50–100 gram sallader / person
30–50 g fiskar / person (beroende på hur många olika sorter man har)
1–3 potatisar / person
Jullådor 60–70 gram per låda / person
Fråga: Vad är en god dessert efter julbordet?
Testa på något fräscht som sorbet, parfait, bärkräm eller varför inte glass.