Gott om tid
Vi har alla 24 timmar att förfoga över varje dag, varken mer eller mindre. Det är ingen skillnad på var du bor, om du är rik eller fattig – alla har vi exakt samma summa tid. Varför känns det då som att en del har betydligt mera tid än andra?
Det är ofta vi längtar efter en extra timme. Just när det känns som att allting hopar sig: jobb, familj, fritidsaktiviteter, hemmet, kalas, förtroendeuppdrag. Samtidigt lever vi som bäst i ett samhälle där tekniken utvecklas i en rasande takt. Vi har många hjälpmedel för att effektivera vårt jobb, distansjobba, snabbt kunna svara på akuta frågor samt meddela alla våra vänner vad vi sysslar med som bäst. Bra så, men ger alla dessa redskap oss verkligen mera tid? Eller är de tidstjuvar som plingar till också på fritiden för att påminna oss om ett möte i morgon, oläst e-post och allt det där jag borde ha gjort?
I dag ser vi ett samhälle där ensamheten, trots alla möjligheter till kommunikation, ökar i alla åldersgrupper. Vi ser ett samhälle där vi, samtidigt som vi erbjuds möjligheter att hålla gratis kontakt med vännen på andra sidan jorden, ibland glömmer vännen bredvid oss. Ett samhälle där vi skyller på tiden då vi inte hinner besöka grannen, äta tillsammans med familjen eller fråga vännen hur den egentligen mår. Jag tycker att det är dags att städa ut våra tidstjuvar ur vårt liv. Jag kan inte ge er mera tid, men jag kan kanske ge er några tankeställare. Sist och slutligen handlar det nämligen inte alltid om mera klocktid, utan mera om upplevelse av tid. Att känna att tiden vi har, används på rätt sätt. Att tiden känns meningsfull, ger dig någonting, ger dig utrymme att bara vara.
Utvecklingschef Helena Ewalds, som höll festtalet vid Marthaförbundets vårmöte, utmanade oss marthor. Jag för gärna hennes utmaning vidare. Hon sade att vi måste våga fråga och våga se. Att vi skall skapa mötesplatser där man blir bekräftad och att vi skall motarbeta klara sig själv-mentaliteten. Jag håller med. Det får aldrig finnas för lite tid för omsorg. Marthaverksamheten skall vara en mötesplats där man blir bekräftad och där man vågar se och lyssna på människan bredvid. Om du ger tid, får du tid. Vill du alltså ha tid, så vet du efter att ha läst detta vad du skall göra.
Frida Nylund,
vikarierande förbundsdirektör