Handla lätt och bli ändå mätt

Handla lätt och bli ändå mätt

Inför helger är det lätt hänt att en förköper sig bland välfyllda butikshyllor. Genom att planera in måltiderna, antalet ätare, eventuella gäster och restaurangbesök kan du redan i inköpsskedet spara pengar, miljö och tid. Gör listor och följ dem, det lönar sig. Då du planerar måltiderna skall du också alltid planera in vad du kan göra av de eventuella resterna. Kanske får du in dem i därpå följande måltid?

Kappsäcksmetoden i matbutiken

Har du någon gång packat med det lite överlopps kläder och toalettgrejer på resan? Ansiktsmasken du aldrig hann använda, skorna som var obekväma ... Nästa gång du packar gäller det att plocka bort halva mängden innan du stänger kappsäcken. Samma princip är användbar i matbutiken. Eller varför inte redan i det skedet du skriver inköpslistan.

Beräkna rätt

Står du i beråd att bjuda på mat och dryck för ett större gäng är det bra att minnas några detaljer:

Män äter vanligtvis mera än kvinnor

Talkofolket behöver rejäla portioner
Växande barn och unga tömmer fortare skålen med favoriträtten
Finns det många olika sorter behövs det inte så mycket av allt
Reservera tillräckligt med mat men tänk färdigt ut hur du kan ta till vara matresterna.



En enkel tabell på åtgång kan vara bra att ha hängandes på kylskåpet. Ladda ner och printa ut en pdf.

Text: Elisabeth Eriksson
Foto: Karin Lindroos
Se alla artiklar