Hanna ser värde i det andra kastar
Också Hanna Enlunds eget hem börjar vara fullt av allehanda secondhandprylar, vilket dock ännu inte har stoppat henne. På sina färder i landet och utomlands söker hon för det mesta upp ortens loppis – om det finns ett sådant – och oftast hittar hon något att fynda.
– Jag funderar faktiskt på att införa ett köpstopp och rensa ur lite saker, skrattar hon.
Hanna Enlund har hunnit jobba på Re-shop i ett par månaders tid. Hon kommer ursprungligen från Pedersöre, men har studerat i Åbo i fyra och ett halvt år. Röda Korset hyr en fastighet i det idylliska Kristinestad, där trähusen kantar de smala gatorna. I shoppen är hyllorna och klädhängarna fyllda med saker som kristinestadsborna har skänkt och hela tiden växer det redan fulla lagret. Vi träffar henne på förmiddagen, när ruljangsen är som minst, men då och då droppar det ändå in kunder på jakt efter ett fynd. Vinsten av det som säljs där går till Röda Korsets egen verksamhet.
Duktig flicka
Hanna började intressera sig för hållbar livsstil medan hon studerade i Åbo.
– Jag försökte vara den klassiska ”duktiga flickan”, som krävde att allt skulle göras perfekt, med den påföljden att jag höll på att bränna ut mig, berättar hon.
De egna prestationskraven ledde så småningom till insikten att hon måste varva ner och tänka om. Hon hoppade av kurser och försökte vara ledig för att hitta en livsstil som passade henne.
– En livsstilsförändring gör man inte över en natt, konstaterar Hanna. Det handlar om en attitydförändring och den måste få ta tid. Den hållbara livsstilen ska gälla flera delar av livet, bland annat gäller det att lära sig att använda energin hållbart.
Hanna studerade på Novia, där tanken på hållbar utveckling är en del av filosofin.
– Där blev jag ”hjärntvättad” och lärde mig se samhällsutvecklingen ur ett hållbart perspektiv: hållbar ekonomi, hållbar kultur, hållbar ekologi, social hållbarhet ...
Föredrar begagnat
Intresset för secondhandvarorna växte i takt med att hennes nyfunna livsstil blev allt mer självklar.
– Numera försöker jag undvika att köpa nya saker, såsom kläder och möbler, utan föredrar att köpa begagnat, säger hon. Jag har blivit rätt kritisk mot överkonsumtion.
Hon berättar att hon tidigare ofta kände ett shoppingsug när det var rea på stan.
– Men nu har jag sluppit det suget. Det känns som om jag har lurat konsumtionssamhället.
Hon har ändå inte infört nolltolerans vad gäller konsumtion av nya varor. Visst finns det saker som hon vill ska vara nya när hon köper dem, till exempel joggingskor, och då gör hon det.
– Jag förändrar min livsstil stegvis. Om jag köper något nytt, funderar jag noga efter vad det är jag stöder.
För närvarande pågår Marthaförbundets utbildning av så kallade marthainspiratörer som med sitt engagemang ska inspirera andra till en mera hållbar livsstil. Hanna är en av de blivande inspiratörerna och genomgår marthornas inspiratörsutbildning i Vasa.
– Vi har träffats fem gånger och diskuterat hållbar livsstil. Jag blev intresserad, eftersom marthorna har värden som jag står för, säger hon.
Kjol av skjorta
Loppisintresset har inneburit ett nytt sätt för Hanna att vara kreativ, för hon gillar att pyssla. Hon funderar gärna ut hur man kan återanvända begagnade saker och kläder genom att ändra och sy om.
– Jag har till exempel sytt en kjol av en herrskjorta, gett den ett annat stuk, säger hon.
– När jag började jobba här hade jag en vision om att använda en del av arbetstiden till att fixa om saker, men tiden vill inte riktigt räcka till.
För ändamålet står det i alla fall en symaskin i ett av shoppens bakre rum och den använder hon i mån av möjlighet.
– Att återanvända begagnat skulle väl kunna sysselsätta småföretagare. Man kunde fixa upp saker och sälja vidare, funderar hon.
Hanna har också startat en blogg där hon ventilerar sina tankar om loppisfynd och pyssel. Hon startade bloggandet under det sista halvåret hon studerade.
– Det blev en hobby, ett sätt att hålla mig uppe, säger hon.
Tidigare uppdaterade hon bloggen en till tre gånger per dag, men numera gör hon ett inlägg per dag. Hon har knappt 300 läsare varje dag.
Tid tillsammans
Hannas intresse för handarbete och hennes nyfunna kreativitet har lett henne till att öppna Re-shop i Kristinestad för handarbetskvällar. Hon visar upp ett band av mormorsrutor som är resultatet av en sådan kväll. Hemma har hon en filt som hon tillverkat av mormorsrutor.
– Min första, säger hon stolt och fortsätter:
– Jag gillar att umgås och handarbeta tillsammans med andra. Problemet är att det finns så lite tid för sådant.
På frågan om vad som är hennes favoritgrejor svarar Hanna att hon tidigare, när hon bodde hemma hos föräldrarna, mest köpte kläder på loppis, men sedan hon flyttat hemifrån har mera börjat intressera sig för heminredning.
– Ett tag hade jag dille på plåtburkar. Det går i perioder ...
Härnäst i tur på Hannas agenda står att ordna en modevisning av secondhandkläder vid Re-shoppen. Hennes intresse för den nyvunna livsstilen är äkta och inspirerande och efter ett samtal med henne har de gamla avlagda prylarna fått ett nytt skimmer.
Text: Karin Dahlström
Gå in och läs Hanna Enlunds blogg på www.hannasvirrvar.blogspot.com. Den innehåller också inspirerande fotografier. Även Re-shop i Kristinestad har en särskild bloggsida där Hanna skriver då och då: http://bloggen.fi/reshop/. Där kan man läsa om vad som händer i shoppen, och även här är inläggen illustrerade med trevliga bilder.