Har du koll på räntorna?
De som har lån av något slag har sannolikt märkt att det har skett stora förändringar med räntan. Räntan har stigit snabbt under det senaste året, vilket har gjort att det är allt dyrare att ha lån och krediter. Men en annan ränta som också har stigit är räntan på sparkontot.
En stor del av finländarnas besparingar finns tyvärr på konton som inte ger ränta. Ännu för ett år sedan var det standard att vanliga sparkonton gav en mycket låg ränta, eller till och med ingen ränta alls. Många har kanske därför inte noterat att de flesta banker har börjat erbjuda sparkonton med ränta. Om man har 2 000 euro på ett sparkonto för oförutsedda händelser med 2 % ränta så ger det en summa på 40 euro (före skatt) i året som ränta. Sparkontots ränta gör dig kanske inte rik, men är ett sätt att kompensera inflationen som annars äter dina besparingar. Det lönar sig därför att ägna några minuter åt att öppna ett sparkonto och flytta eventuella sparpengar dit. Tänk på att varje euro som kommer in förbättrar din ekonomi.
Tänk på det här när du öppnar ett sparkonto:
- Vad är syftet med ditt sparande? En säkerhetsbuffert är bra att komma åt snabbt när det behövs, medan ett mera långsiktigt sparande kan övervägas att placeras då avkastningen hjälper ditt sparande att växa snabbare.
- Finns det särskilda villkor för sparkontot? Begränsningar i hur många gånger man får lyfta pengar per år eller en tidsbestämning för hur länge man måste ha pengarna på kontot kan finnas och du bör fundera om det kontot passar dina behov. För många kan det ändå räcka att få kostnadsfritt lyfta pengar några gånger per år.
- Har kontot statlig insättningsgaranti, det vill säga, är den skyddad av staten vid en eventuell konkurs? Statlig insättningsgaranti är ett tecken på att det handlar om en seriös bank.
- Har du en målsättning för ditt sparande? Vet du vad du sparar till, varför och hur mycket per månad? Det är viktigt för att vi ska lyckas med vårt sparande. Kanske du till och med har flera sparmål? I så fall kan det vara skäl att styra dina sparsummor till skilda bankkonton, eller åtminstone föra en egen bokföring över hur pengarna är tänkta att användas. Det kan göra det enklare för dig att spara och hållas motiverad när du ser de olika summorna framför dig. Ha ändå koll på kostnaderna för dessa konton.
- Gör en plan på hur mycket du ska spara varje månad, det vill säga en sparplan. Aktivera gärna en automatisk överföring från ditt brukskonto samma dag som pengarna kommer in på kontot. På så sätt prioriterar du ditt sparande och ser till att det blir av. Det kan också vara en god idé att ha som regel att hålla de mesta av pengarna på ett sparkonto, och ha endast det som du vet att behövs till de dagliga kostnaderna på brukskontot. Det är också tryggare om du skulle bli av med ditt bankkort eller bli utsatt för bedrägerier att inte ha större summor pengar på brukskontot.
Ladda gärna ner Marthas sparplan, du hittar den nere i artikeln.
Lyssna också gärna på vår egen podcast Prata pengar. I det här avsnittet behandlar vi lån och avbetalningar och i det här avsnittet delar vi med oss av våra bästa spartips.