Här kan du se Giftfritt dagis-sändningen i efterhand
Under sändningen ställdes många frågor i kommentarsfältet. Här finns svaren!
Finns det regnkläder, förutom galon, som går bra att använda? Skalkläder. Vilka i så fall?
Skalkläder med en ytbehandling av bivax och utan PFAS-ämnen (poly- och perfluorerade ämnen, s.k. flourkarboner) är bra alternativ. Det är bra att välja kläder enligt väder och välja ytterkläder av naturmaterial och med färre ytbehandlingar i torrt och fint väder. Undvik skalkläder med ytbehandling av PFAS-ämnen, då dessa kan innehålla skadliga ämnen, eller använd dem endast då det är nödvändigt. Även regnkläder kan finnas i olika material. Regnkläder i polyester anses säkra att använda ur kemikaliesynpunkt. Äldre regnkläder kan vara av PVC (polyvinylklorid), innehålla skadliga ftalater (plastmjukgörare) och ska därmed undvikas. Nyare regnkläder av PU (polyuretan) anses säkrare än PVC, men kan även innehålla skadliga ämnen. Se därför till att barn inte suger eller smakar på ärmar och kragen av regnkläderna.
Hur är det om man har ett torkrum i källaren och kläderna luktar som källare efter tork. Kan det vara dåligt för hälsan?
Svårt att säga, men det lönar sig alltid att kontrollera att luftombyte och ventilering fungerar som de ska i källare, bostadshus och på daghemmen. Om ventilationen fungerar väl får man en bättre inomhusluft med färre kemikalier och gifter. Viktigt är att ventilationskanaler rengörs, luftfilter byts och kontroller genomförs regelbundet. För att undvika hälsoproblem bör alltid misstänkt lukt av mögel, instängdhet och kemikalier undersökas.
Vad säger man om hudvårsprodukter? Tandkrämer?
I hygienprodukter (och städprodukter) är det bra att välja parfymfria och miljömärkta alternativ. Många doftämnen kan ha allergiframkallande verkan, likaså konserveringsmedel (ex. methylisothiazolinone och glutaral). I hygienprodukter kan även ftalater (plastmjukgörare) tillsättas i produkten tillsammans med doftämnen. Ftalaterna binder doftämnet till lösningen. Flera olika krämer och tvålar innehåller även plast, som gör krämen mjuk och lätt att smörja på sig.
Plaster anges i innehållsföreteckningen med exempelvis följande namn:
Polyethylene
Polymethyl methacrylate
Polyethylene terephthalate
Polyquaternium-7
Nylon
Sodium Acrylates / C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
Sodium polyacrylate
C30-38 Olefin/isopropyl maleate/Ma copolymer
Hydroxyethyl acrylate /Sodium acryloyldimethyl taurate copolymer
Carbomer
Acrylates copolymer
Polymethylsilsesquioxane
Hur mycket tas det upp skadorna med mögel? Mögel är ett starkt neurogift. Är man mögel skadad reagerar man för kemikalier, annars är det oftast ingen reaktion för kemikalier och starka dofter. Det kunde ni diskutera!
I projektet har vi haft fokus på produkter som man på daghemmen och i hemmen kan byta ut ifall de innehåller skadliga ämnen. Vi har inte behandlat temat mögel, även om detta också är ett viktigt tema. För att undvika hälsoproblem bör alltid misstänkt lukt av mögel, instängdhet och kemikalier undersökas. Om ventilationen fungerar väl får man en bättre inomhusluft med färre kemikalier och gifter. Viktigt är att ventilationskanaler rengörs, luftfilter byts och kontroller genomförs regelbundet. Dessa saker har vi betonat även inom projektet.
Tips på regnkläder?
Regnkläder är gjorda i plast och inte helt problemfria. Vi betonar ändå i projektet att det är viktigt att barn är ute och plaskar i regn och rusk. Regnkläder kan finnas i olika material. Regnkläder i polyester anses säkra att använda ur kemikaliesynpunkt. Äldre regnkläder kan vara av PVC (polyvinylklorid), innehålla skadliga ftalater (plastmjukgörare) och ska därmed undvikas. Nyare regnkläder av PU (polyuretan) anses säkrare än PVC, men kan även innehålla skadliga ämnen. Se därför till att barn inte suger/smakar på ärmar och kragen på regnkläderna.
Skalkläder med ytbehandling av bivax och utan PFAS-ämnen (poly- och perfluorerade ämnen, s.k. flourkarboner) är också bra alternativ. Det är bra att välja kläder enligt väder och välja ytterkläder av naturmaterial och med färre ytbehandlingar i torrt och fint väder. Undvik skalkläder med ytbehandling av PFAS-ämnen, då dessa kan innehålla skadliga ämnen, eller begränsa användningen och ha dem på endast då det är nödvändigt.
Vad är bäst att tvätta kläderna med?
Välj tvättmedel som är parfymfria och miljömärkta. Många doftämnen kan ha allergiframkallande verkan, likaså konserveringsmedel (ex. methylisothiazolinone och glutaral). Lämna även bort sköljmedel, dessa kan innehålla flera olika doftämnen som irriterar luftvägar och huden och innehålla ftalater (plastmjukgörare). Vill man ha mjukare tvätt kan man lägga 0.5 dl ättika i sköljmedelsfacket.
Vad har ni för tips på alternativ till Barbiedockor? Är de ok om de är nyare?
Dockor i plast innehåller ofta PVC-plast, en sämre typ av plast. Nyare Barbiedockor kan ha delar av, eller vara fullständigt gjorda av, EVA-plast. EVA-plasten klassas som säkrare ur kemikaliesynpunkt. Leksaksdirektivet uppdaterades år 2013 och nyare Barbiedockor uppfyller strängare kemikaliekrav än de tidigare. Äldre Barbiedockor kan innehålla idag förbjudna plasttillsatser. Vill man minska på plasten så är det bra att välja dockor i trä och tyg. Man kan kanske istället för Barbie ha ett dockhus med dockor i trä, med kläder i tyg, för att göra dem lite mer sköna och mysiga?
"Observera att personalen på daghem och förskolor kan ha mycket kunskap om kemikalierna men tyvärr är det andra instanser som besluter om material och t.ex. städmedel i byggnaderna"
Har ni kunskap kan ni alltid fråga vad som används, kräva att de i renovering, inköp tar skadliga ämnen i beaktande. Visat intresse sätter också press på företag och producenter!
Det bästa är om man tillsammans delar kunskap och beslutsfattande, och hittar fungerande, säkra och kemikaliesmarta lösningar, för allas välmående. Har ni kunskap kan ni alltid fråga vad som används, kräva att de i renovering, inköp tar skadliga ämnen i beaktande. Visat intresse sätter också press på företag och producenter!
"Kolståls stekpannor rekommenderar jag istället för belagda pannor!"
Ja precis, stekpannor och kastruller i kolstål, gjutjärn, lättgjutjärn eller rostfritt stål är bra alternativ.
"En bra poäng och något att också tänka på är vad som finns i mediciner som används allt mera och vacciner som blir allt flera"
Ja, även i mediciner finns det plastmjukgörare, ftalater, eller exempelvis ämnet titandioxid, som nu ska begränsas i livsmedel. Dessa tillsätts för att ge produkten en viss egenskap eller uppfylla en funktion.
Har ni frågor och funderingar kring bättre alternativ för specifika produkter kan ni kontakta oss så funderar vi vidare tillsammans! Hör av dig på adressen cecilia.nyman@martha.fi